Horia Tecău, campion la Rotterdam. Simona Halep coboară pe locul 4 în lume

TENIS. Specialistul român de dublu Horia Tecău şi partenerul său, olandezul Jean-Julien Rojer, au câştigat turneul de la Rotterdam – primul lor titlu în 2015.

Pentru Horia Tecău (30 de ani) este cel de-al 25-lea succes din carieră într-un turneu ATP şi cel de-al nouălea alături de olandezul Rojer (33 de ani), alături de care bate lumea tenisului în lung şi-n lat de puţin mai mult de un an.

În finala de la Rotterdam, cei doi i-au întrecut pe britanicul Jamie Murray, fratele mult mai cunoscutului Andy, şi pe australianul John Peers, după un meci intens şi echilibrat, care s-a încheiat cu scorul de 3-6, 6-3, 10-8.

Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au obţinut 500 de puncte ATP şi vor împărţi un cec de 105.000 de euro. Duetul româno-olandez pierduse finala disputată în 2014 în cel mai mare port din Europa, în timp ce în 2012, bucureşteanul şi suedezul Robert Lindstedt se opriseră tot în meciul decisiv pentru trofeu.

Dacă pentru Horia Tecău şi olandezul Rojer urmează o săptămână de pauză, nu acelaşi lucru se poate spune despre Simona Halep, care se pregăteşte intens de debutul la Dubai. Cum sezonul feminin 2015 este „întârziat” cu o săptămână faţă de cel precedent, când, în această perioadă, constănţeanca a triumfat la Doha, în Qatar, românca va pierde 900 de puncte WTA în clasament şi va coborî, începân de luni, un loc în ierarhia mondială, până pe poziţia a patra.

Simona Halep e mare favorită la Dubai (thebiglead.com)
Simona Halep e mare favorită la Dubai (thebiglead.com)

Simona va avea 5.672 de puncte, cu 619 mai puţin decât cehoaica Petra Kvitova, care o va întrece în clasament. Pe primele două poziţii sunt americanca Serena Williams, cu 9.777 de puncte, şi rusoiaca Maria Şarapova, cu 8.210.

La Dubai, unde Simona s-a retras anul trecut şi în acest sezon nu are de apărat niciun punct, românca va evolua direct în turul doi şi este principala favorită a întrecerii WTA Premier 5.

Halep o va întâlni în primul meci pe învingătoarea dintre nemţoaica Mona Barthel (n.r. – care a învins-o pe canadianca Eugenie Bouchard în urmă cu câteva zile, la Anvers) şi slovaca Daniela Hantuchova, proaspăta campioana de la Pattaya, în India.

Monica Niculescu a pierdut azi în primul tur la Dubai, unde fondul de premiere depăşeşte 2,5 milioane de dolari, în faţa nemţoaicei Sabine Lisicki. Fosta finalistă de la Wimbledon s-a impus cu 6-3, 6-4, şi o va întâlni pe Ana Ivanovici (Serbia, cap de serie 4) în runda secundă.

Irina Begu joacă la Carnavalul de la Rio

Irina Begu, cealaltă româncă pe val în tenisul mondial, va fi a doua favorită a turneului de la Rio de Janeiro, care îşi va disputa primele meciuri de pe tabloul principal în această noapte. Bucureşteanca de pe locul 34 în lume va încrucişa racheta cu australianca Olga Rogowska.

La Rio, unde în aceste zile se desfăşoară şi celebrul Carnaval, vor evolua alte două tinere românce: Alexandra Mitu (vs. Julia Glushko din Israel) şi Elena Bogdan, care a trecut de calificări şi nu şi-a aflat încă adversara din primul tur.