Ţara europeană care renunţă la gazul rusesc

Autorităţile lituaniene au anunţat, sâmbătă, că au semnat un acord pentru achiziţionarea de gaz natural lichefiat din Statele Unite, o încercare a Vilniusului de a scăpa de dependenţa energetică faţă de Rusia.

Înţelegerea semnată cu Chenier, o companie din Boston, prevede că primul transport de gaz lichefiat e programat pentru începutul anului viitor, a anunţat compania lituaniană de stat Litgas.

Lituania are deja în derulare un proiect cu norvegienii de la Statoil, relatează AFP. Compania scandinavă livrează circa 0,5 miliarde de metri cubi, circa o cincime din necesarul statului baltic.

Dependenţa statelor baltice de gazul rusesc este o „moştenire” rămasă din cele cinci decenii în care Lituania s-a aflat sub control soietic.

Membre ale Uniunii Europene şi alte NATO, Lituania, Estonia şi Letonia sunt îngrijorate de acţiunile Rusiei în Ucraina şi se tem de o eventuală repetare a acestui scenariu pe teritoriile lor.

„Gazul lichefiat din Statele Unite ar putea slăbi un pic dominaţia Rusiei, care îşi foloseşte resursele energetice pentru a şantaja state dependente de gazul rusesc”, a spus premierul lituanian Rokas Masiulis.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.