Susține China invazia Rusiei în Ucraina? Ce spune Beijingul

china

Foto: Dong Fang / www.voachinese.com / Wikipedia.org

China s-a abținut să condamne Rusia, iar ministrul de externe chinez a refuzat să numească acțiunea militară a Rusiei în Ucraina o „invazie”, relatează BBC.

Într-o conferință de presă susținută vineri la Beijing, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a declarat că, deși China respectă integritatea teritorială a tuturor țărilor, țara înțelege totodată „îngrijorarea legitimă a Rusiei în chestiunile de securitate”.

Wang Wenbin a mai spus că statul chinez continuă să recunoască Ucraina drept un stat legitim și consideră că încă se mai poate ajunge la o soluție diplomatică. Însă el nu a detaliat cum ar putea avea loc un dialog între cele două părți.

Totodată, purtătorul de cuvânt chinez nu a spus dacă Beijingul va recunoaște republicile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei care și-au proclamat independența.

Reporterul BBC l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt cum comentează ceea ce a spus președintele SUA Joe Biden, și anume că reputația „oricărei națiuni care aprobă agresiunea Rusiei în Ucraina va fi pătată”.

Wang a răspuns că „va fi pătată reputația oricărei țări care va interveni în afacerile interne ale altei națiuni în numele drepturilor omului, iar apoi va purta războaie”.

El a mai amintit că începând cu anul 2011 SUA au impus Rusiei peste 100 de sancțiuni, însă acestea nu au funcționat, iar sancțiunile vor cauza doar suferințe.

Foto: Dong Fang / www.voachinese.com / Wikipedia.org


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version