Studiu: Noi metode de a renunța la fumat

Zilnic, mii de persoane mor din cauza fumatului, iar cercetătorii lucrează pentru a găsi soluții care să îi ajute pe fumători să scape de acest viciu.

La fel ca în cazul curelor de slăbit, oamenii reacționează diferit la încercările de a se lăsa de fumat, iar aproximativ 60% dintre cei care încearcă să abandoneze tutunul se apucă din nou în decurs de o săptămână și se declară învinși de viciu.

Studiile realizate până acum au încercat să determine cea mai bună metodă de a abandona complet fumatul, prin diverse procedee: hipnoză, plasturi cu nicotină sau țigări electronice. Specialiștii susțin că fiecare persoană trebuie să găsească cea mai bună metodă pentru a depăși acest viciu, deoarece organismul se comportă într-un mod diferit, de la o persoană la alta.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania, Statele Unite, propun o nouă soluție pentru fumători și anume o analiză de sânge, care ar putea indica metoda potrivită de a renunța la fumat. Această analiză se bazează pe măsurarea vitezei cu care organismul unei persoane reușește să descompună nicotina, care care este responsabilă de crearea dependenței de fumat. Autorii studiului mai cred că persoanele care descompun mai rapid nicotina simt mai puternic nevoia de a fuma şi au dificultăţi mai mari să abandoneze fumatul, așa că procesul de renunțare poate fi unul mult mai îndelungat și cu multe căderi.

În cadul studiulu, cercetătorii de la Universitea din Pennsylvania, SUA, au înscris 1.240 de fumători în diferite programe menite să îi ajute să se lase de fumat şi au analizat sângele voluntarilor pentru a afla în ce ritm era metabolizată nicotina. Ei au avut acces la ședințe de consiliere pe toată perioada studiului și au primit fie un plasture cu nicotină, fie un medicament numit vareniclină, folosit pentru tratarea dependenţei de nicotină, fie un placebo.

Voluntarii care descompuneau nicotina în mod normal și au folosit vareniclina au răspuns cel mai bine la studiu, comparativ cu cei care au folosit plasturii cu nicotină. Totuși, cei care descompuneau nicotina mai lent au raportat mai multe efecte secundare atunci când au folosit tratamentul cu vareniclină.

Pentru persoanele care metabolizează normal nicotina, şansele de a reuşi să renunţe la fumat ar fi mai mici dacă se folosesc plasturi cu nicotină, dar s-ar dubla dacă se foloseşte vareniclina. În schimb, pentru cei care metabolizează nicotina lent, plasturii cu nicotină, mai ieftini, ar putea fi cea mai bună opţiune, informează BBC News Health.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook