Studiu: De ce trebuie să dormim mai mult

Somnul îndelungat și de calitate nu este doar o scuză pentru părinții care își trimit copiii la culcare foarte devreme și le spun că așa vor învăța mai bine a doua zi, ci un adevăr demonstrat științific.

Somnul îndelungat reprezintă cheia succesului de învățare și de memorare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie şi a celor de la Universitatea Bochum din Germania.

În primii ani de viaţă, somnul este mult mai important decât la celelalte vârste, așa că obișnuirea copiilor să doarmă cât mai bine le va ajuta foarte mult pe viitor. Atunci când sunt bebeluși, oamenii îşi petrec cea mai mare parte a vieţii dormind, iar somnul lor este mai îndelungat decât în oricare altă perioadă a vieţii. Cu toate acestea, autorii studiului spun că sunt cunoscute surprinzător de puţine lucruri despre rolul pe care somnul îl are în primii ani de viaţă, așa că este în continuare o provocare pentru oamenii de știință să stabilească exact de ce bebelușii tind să doarmă atât de mult.

Oamenii de știință au făcut teste pe un grup de 216 bebeluşi, în vârstă de până la 12 luni. Acestea au arătat că micuții erau incapabili să îşi amintească noile cunoştinţe învăţate pe parcursul unei zile dacă nu dormeau suficient de mult la scurt timp după dobândirea informaţiilor.

Bebelușii au fost învățați trei lucruri noi care implicau jocuri cu marionete. Jumătate dintre bebeluşi au dormit patru ore după ce au învăţat acele jocuri, iar ceilalţi fie nu au dormit deloc după aceea, fie au dormit mai puţin de 30 de minute.

În ziua următoare, bebeluşii au fost încurajaţi să repete ceea ce fuseseră învăţaţi. În medie, 50% dintre acţiunile învăţate au putut fi repetate dacă bebeluşii au avut parte de un somn substanţial după dobândirea acelor cunoştinţe noi.

În schimb, niciuna dintre acţiuni nu a putut fi repetată în grupul bebeluşilor care nu au dormit deloc sau au dormit foarte puţin.

Rezultatele acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au arătat că sintagma „să dormi ca un bebeluş” este chiar vitală în procesul de învăţare, iar oamenii de știință încearcă acum să afle și secretele somnului persoanelor de vârsta a treia. În prezent, se cunoaște faptul că persoanele vârstnice dorm mult mai puțin decât în copilărie și în tinerețe, iar oamenii de știință cred că dacă ar dormi mai mult, procesul de degradare a memoriei ar putea fi încetinit substanțial.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.