Studiu. Câți oameni mor, cu adevărat, din cauza fumatului

Fumatul este considerat drept unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri cotdiene, iar un nou studiu a arătat cât de nociv poate fi.

Studiile din anii trecuți sugerau că aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza unei boli asociate cu fumatul, iar studiul realizat în Australia și care a inclus 20000 de persoane arată că fumătorii prezintă un risc de deces chiar de trei ori mai mare, comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Studiul a mai demonstrat și că fumatul a doar 10 ţigări pe zi dublează riscul de moarte, iar fumatul a 20 de ţigări zilnic măreşte riscul de 5 ori.

Cercetătorii din Australia care au publicat rezultatele în jurnalul BMC Medicine au confirmat practic studiile anterioare realizate de către oamenii de știință din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii care au venit cu rezultate asemănătoare.

Timp de patru ani, un eșantion de aproximativ 200000 de persoane de peste 45 de ani a fost atent monitorizat, pentru a ajunge la concluzia îngrijorătoare legată de rata de deces.

Din fericire, există și o veste bună în studiul australienilor. Cercetătorii spun că renunţarea la fumat aduce beneficii clare şi durabile în planul sănătăţii. În cazul celor care se lasă de fumat până la vârsta de 45 de ani, iar creşterea riscului de deces este anihilată aproape complet.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.