Statul român dă prime de 500 de lei. Cum poți să o obții?

Potrivit unei ordonanțe de urgență care va intra în vigoare în 3 decembrie, șomerii vor beneficia de o primă de 500 de lei la angajare.

Actul normativ OUG 60/2016 va acorda un sprijin financiar șomerilor care își găsesc un loc de muncă sau își mută domiciliul pentru a fi încadrați în muncă.

Ordonanţa publicată ieri stabileşte acordarea unei prime de activare, neimpozabile, în valoare de 500 de lei, acelor persoane înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, ce se angajează cu normă întreagă, prin intermediul unui contract de muncă cu o valabilitate de cel puţin trei luni.

Dacă activitățile de muncă sau de serviciu vor fi sistate în mai puțin de trei luni, angajații sunt obligați să restituie integral banii primiți. Prima de 500 de lei nu va fi acordată persoanelor care se reangajează la companii pentru care au mai lucrat în ultimele 12 luni.

Pentru a beneficia de această primă, trebuie să depuneț următoarele documente:

  • cerere-tip
  • copia actului în baza căruia persoana respectivă a fost încadrată în muncă
  • declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimele 12 luni nu ai fost angajatul său
  • angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă încetează, într-o perioadă mai mică de trei luni de la data încadrării în muncă

Măsura a fost adoptată „având în vedere deficitul de forţă de muncă din anumite regiuni reclamat de reprezentanţii mediului de afaceri, asociat cu tendinţa acestora de a-şi reloca activitatea în alte state”.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.