SRL – debutant. Firma ideală pentru tineri – zero taxe de înființare, angajați „ieftini”, șanse de finanțare

afacerist
Statul oferă tinerilor cu vârste sub 35 de ani șansa de a înființa o firmă fără a plăti taxe către Registrul Comerțului. Adică îi scutește de plata a vreo 350-450 de lei. În plus, după înființare, proprietarul unui SRL-Debutant (SRL D) va beneficia de câteva reduceri de cheltuieli.

Pentru a fi socotit întreprinzător debutant o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții.

1. Vârsta: maximum 35 de ani

2. nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European

3. înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii nr. 31/1990 și ale ordonaței de urgență nr. 6/2011.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, persoana care va cere înființarea unui SRL – Debutant va fi scutită de plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerțului. Economia este destul de importantă. În primul rând, nu vei plăti cei 64 de lei necesari pentru rezervarea de denumire. Apoi, cel mai important, nu vei plăti cei 300-400 de lei pentru taxa de înființare a SRL-ului.

Dacă o persoană eligibilă vrea să aibă parteneri la înființarea SRL – Debutant (în sensul de co-fondatori), aceștia trebuie să îndeplinească la rându-le toate condițiile (sub 35 de ani, e prima lor firmă etc). Pașii pentru înființare sunt asemănători cu cei necesari pentru înființarea unui SRL normal, mai puțin plata taxelor către Registrul Comerțului. Un ghid bun pentru un SRL tipic găsiți aici.

După înființare, proprietarul va beneficia de câteva mari avantaje. Cel mai important este că va fi scutit de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată.

Firma nu mai e socotită SRL – debutant la trei ani de la înființare

Proprietarul nu va mai beneficia de calitatea de întreprinzător debutant (firma nu va mai figura ca SRL – Debutant) în următoarele situații: la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării sau la atingerea unei cifre anuale de afaceri de 500.000 de euro sau mai mult.

În plus, proprietarii de SRL – debutant pot aplica pentru un program de susținere a afaceriștilor tineri, derulat de statul român. Programul a funcționat în 2011, când câteva sute de tineri au primit de la statul român un ajutor nerambursabil de 10.000 de euro.

Șansă de finanțare pentru proprietarii de SRL – debutant: 10.000 de euro de la stat

Atenție, acești bani nu se acordă dacă ai parte de altă finanțare europeană pentru afacerea ta. Cei 10.000 de euro trebuie să fie singura finanțare din fonduri nerambursabile.

Programul funcționează astfel: doritorul propune un plan de afacere; investiția necesară proiectului, sumă trecută în plan, este împărțită între stat și doritor (doritorul vine cu jumătate, statul cu jumătate, numai că statul nu poate da mai mult de 10.000 de euro). Astfel, dacă afacerea poate fi inițiată cu 20.000 de euro, doritorul vine cu 10.000, statul cu 10.000. Dacă este nevoie de suma de 50.000 de euro, de exemplu, doritorul vine cu 40.000, iar statul cu 10.000.

Până la primirea banilor, ai nevoie de îndeplinirea unui procentaj pentru proiectul tău. Grila de punctaj va decide dacă proiectul tău e finanțat sau nu. Deocamdată, nu a fost anunțat bugetul pentru 2012 pentru acest program. Acest anunț va apărea probabil în luna februarie 2012, pe siteul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Până atunci, un ghid valabil pentru anul 2011 poate fi consultat aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: