Spaţiul Privat Virtual, o capcană pentru contribuabili

Spațiul Privat Virtual, o capcană pentru contribuabili

Persoanele fizice care folosesc aplicația online Spaţiul Privat Virtual, a Ministerului de Finanțe, pentru a-și verifica situaţia taxelor şi a impozitelor riscă să primească somație de la Fisc, după cum scriu jurnaliștii de la capital.ro.

Potrivit acestora, o simplă accesare echivalează cu o decizie de impunere, fără altă avertizare.

Spațiul Virtual Privat, inaugurat ca primul serviciu online creat în sprijinul persoanelor fizice, a început să funcționeze la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, în București și Ilfov. Ulterior, a fost extins și în alte județe.

„Este evident că autoritățile nu au urmărit numai oferirea unei facilități contribuabililor prin platforma online, ci și o mai bună și mai rapidă colectare a veniturilor la buget”, după cum a afirmat Izabela Stoicescu, tax senior consultant în cadrul Țuca, Zbârcea&Asociații Consultanță Fiscală, citată de capital.ro.

Măsura este cuprinsă chiar în procedura de utilizare a Spaţiului Privat Virtual, aprobată prin ordinul 1154/2014, la anexa 1, în care se arată că prin acest serviciu sunt automat comunicate contribuabilului documentele emise de organul fiscal, respectiv deciziile de impunere anuală pentru veniturile realizate începând cu 2013 şi emise după 1 septembrie 2014.

De asemenena, în referatul de aprobare a ordinului se arată că, chiar și în cazul în care persoana renunță la utilizarea serviciului electronic, termenul pentru decizia de impunere curge în continuare.

“Înțelegerea mea este că toate deciziile de impunere către persoanele fizice care au Spațiu Privat Virtual vor fi, în viitor, comunicate prin această modalitate. O decizie de impunere anuală postată în spațiul privat virtual se consideră comunicată în termen de 15 zile de la apariția acestuia în dosarul electronic, urmând ca termenul de plată de 60 de zile să curgă de la împlinirea termenului de 15 zile”, după cum a explicat Izabela Stoicescu.