Site-ul care îți spune în ce magazin găsești cele mai ieftine produse

Platforma online Monitorul Prețurilor este dezvoltată de Consiliul Concurenței
Platforma online Monitorul Prețurilor este dezvoltată de Consiliul Concurenței

Românii au la dispoziție începând de astăzi platforma „Monitorul prețurilor”, unde pot compara tarifele la produse alimentare de bază comercializate de retaileri.

Pentru început, timp de un an, platforma va fi testată în București și Ilfov, iar ulterior va fi disponibilă și pentru magazinele din țară.

„Lansăm astăzi un sistem de monitorizare a prețurilor la alimente, o variantă pilot care cuprinde 128 de produse, împărțite în 64 de categorii de produse, câte două produse pe categorie. Instrumentul e gândit să ajute consumatorii să afle prețul corect al coșului de consum la produse de bază.

Platforma o privim ca pe un avantaj pentru consumatori și sperăm ca asta să intensifice concurența între lanțurile de magazine care sunt participante. Avem situația fericită că sunt mai multe lanțuri de magazine prezente în România, decât există la nivelul Uniunii Europene, iar asta generează o concurență mare.

Pe viitor, vrem să dinamizăm acest comparator pe piața de benzină, a combustibililor. De asemenea, un instrument similar pe asigurările de viață. Este o abordare mai largă a noastră care corespunde tendinței la nivel european.

Participanții la proiect s-au angajat să actualizeze prețurile o dată pe săptămână sau chiar mai des, iar interesul este al lor”, a subliniat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Agerpres.ro.

Platforma, gestionată de Consiliul Concurenței, este realizată cu sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), al companiei de cercetări de piață Nielsen, al asociației GS1 și al retailerilor.

Datele privind produsele și prețurile sunt transmise electronic de retailerii participanți implicați în proiect, respectiv: Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny și Profi. Consumatorii pot accesa platforma pe adresa.

Platforma este disponibilă pe www.monitorulpreturilor.info.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.