Singurul profiler al Poliției Române: ”Avem cam 300 de omoruri pe an la nivel de ţară, iar procentul de soluţionare este de 96 la sută”

Dorin Dumitran are 41 de ani și este profiler în cadrul Serviciului de Analiză Comportmentală din cadrul IGPR București.

Ploieșteanul a absolvit Facultatea de Psihologie şi Sociologie din Bucureşti, iar în 2014 a fost instruit de FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit. Din același an este singurul profiler al Poliției Române.

Într-un interviu acordat ”Adevărul”, Dorin Dumitran a explicat câteva dintre secretele meseriei sale.

”În cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală lucrăm doar pe dosarele fără speranţă, adică cele în urma cărora s-au pensionat poliţişti, s-au pensionat magistraţi, procurorii ş.a. Sunt cele mai grele dosare de mare violenţă, omoruri comise în serie, violuri comise în serie, fapte de mare violenţă cu mod de operare deosebit, cu semnătură crimială, sex post mortem cu cadavru, sex antemortem cu victima, introducere de obiecte străine în orificiile corpului, aberaţii sexuale, tot ceea ce implică fantezii bolnave şi comportamente ce trec dincolo de limita normalităţii, incendieri în serie, dispariţii de persoane, în împrejurări suspecte nu neapărat mionori”, spune profilerul pentru sursa citată.

”Avem cam 300 de omoruri pe an la nivel de ţară, iar procentul de soluţionare este de 96 la sută. Acesta este doar un segment de activitate, pentru că noi intervenim în anchete, acordând suport psihologic. Pur şi simplu determinăm suspectul să mărturisească, să găsim puctele slabe, dacă ştim sigur că el este autorul, însă probatoriul este insuficient pentru a merge cu el la arestare şi am avut rezultate bune în gestiune”, precizează Dorin Dumitran.

Profilerul spune că ultimele 48 de ore din viața victimei sunt cruciale.

”Dacă este autor necunoscut, fundamental este cunoaşterea vieţii victimei. Practic, victima a fost la început o sticlă întreagă, iar în momentul morţii este un puzzle. Dacă nu ai aparţinători, dacă nu ai alte persoane care să-ţi ofere informaţii, totul s-a petrecut în taină, adică la locul faptei nu au fost decât victima şi autorul, victima devine o sticlă spartă, ai o grămadă de cioburi din care trebuie să reconstitui viaţa ei, pas cu pas. Reconstituirea minut cu minut a ultimelor 48 de ore din viaţa victimelor, acesta este primul pas, iar aici precizia este esenţială”, explică Dumitran.

”Despic gesturi, emoţii, absolut tot. Este important asta, dacă se vede transpiraţia la audiere eu trebuie să mă întreb întâi ce temperatură era în cameră de respectivul transpiră. Suspecţii vinovaţi, acuzaţi pe drept, au acelaşi comportament cu suspecţii nevinovaţi, acuzaţi pe nedrept. Unul inocent acuzat pe nedrept dă aceleaşi reacţii ca unul vinovat acuzat pe drept. Am avut suspect care s-a dat cu capul de podea, a făcut muşiţă la gură, i se uscase gură, bea apă de ne înnebunise pe toţi, urla, ţipa, transpira, tremura din toate mădularele, în cele din urmă s-a dat cu capul de podea la propriu şi spunea continuu, <nu sunt eu, nu sunt eu>. Şi nu a fost el. Dar pe semnele minciunii nu reflecta decât faptul că el era acuzat pe drept. I-am spus procurorului că nu este el, lăsaţi-l în pace şi a fost scos din cercul de suspecţi. Este un domeniu foarte riscant. Nu există reţete de interpretare a comportamentului simulat. Nu există un nas lung al lui Pinocchio. Nu există aşa ceva, să zici că dacă face asta şi asta sigur minte”, a mai declarat profilerul Poliției Române.

”Cel care m-a ajutat cel mai mult să înţeleg comportamentul non verbal este un profesor de matematică de la Universitatea din Reykjavik din Islanda. A simţi nu este o problemă, a simţi că eşti pe calea cea bună ţine de fler, de inspiraţie şi de experienţă, dar trebuie să şi dovedeşti. Noi, pentru fiecare afirmaţie, trebuie să avem dovada. Am fost luat puţin peste picior de un mare profesor, care este guru în domeniu, şi care mi-a spus că suntem contemplativi. Asta ar fi chiar o virtute, pentru că este un apanaj al filisofilor”, spune Dorin Dumitran.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.