Sindromul Down, tot mai ușor de descoperit

sindromul Down
Test pentru depistarea sindromului Down Foto: en.wikipedia.org

Sindromul Down este unul dintre sindroamele de care viitorii părinți se tem cel mai mult și din cauza căruia fac numeroase teste în timpul sarcinii pentru a se asigura că bebelușul va fi sănătos.

O echipă de cercetători americani a conceput un nou test non-invaziv de depistare prenatală a sindromului Down și care va fi efectuat din sângele viitoarelor mare.

În prezent, medicii pot descoperi dacă bebelușul suferă de această afecțiune cromozomială cu ajutorul testelor de sânge, dar și în urma ecografiilor, iar testul propus de către cercetătorii americani oferă deja rezultate promițătoare, informează bbc.com.

Studiul publicat în revista New England Journal of Medicine explică faptul că sindromul Down poate fi depistat cu un grad înalt de acurateţe, cu ajutorul unui test ce analizează sângele viitoarelor mame, iar o decizie referitoare la necesitatea modificării în Marea Britanie a actualului program naţional de depistare a sindromului Down va fi luată în acest an.

La fel ca în aproape toate țările europene, și în Marea Britanie, femeile însărcinate sunt analizate în funcție de vârstă și cu scanări cu ultrasunete, iar cele care prezintă un risc crescut de a naşte bebeluşi cu sindrom Down sunt sfătuite să facă teste suplimentare.

Testul sangvin al cercetătorilor de la Universitatea California din San Francisco a identificat în mod corect 38 de cazuri de sindrom Down în rândul unui eşantion de aproape 16.000 de femei însărcinate. Scanările efectuate în rândul testelor de bază, conform procedurilor actuale, au descoperit doar 30 de cazuri şi au prezentat o rată mai mare de cazuri fals-pozitive.

Dacă rezultatele testelor iniţiale vor fi confirmate de o serie de teste viitoare, atunci descoperirea savanţilor americani va duce la scăderea semnificativă a numărului de femei însărcinate care vor fi nevoite să apeleze la amniocenteză,  o procedură medicală extrem de invazivă şi de periculoasă care este practicată în prezent din cauza căreia femeia însărcinată riscă să piardă sarcina. În cazul femeilor la care există suspiciunea că bebelușul va avea sindrom Down, se prelevă în prezent, cu ajutorul unui ac, a unei mostre din placenta sau din fluidul amniotic care înconjoară fetuşii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.