Întrebarea ce i-a încuiat pe elevi la simularea la Română. Mii de tineri au semnat o petiție de protest

subiecte bac 2020 geografie subiecte BAC 2020 matematică evaluare națională 2019 note contestații bacalaureat 2017 medii 10 barem evaluare națională 2018 matematică barem română bac 2018 medii de 10 la bac 2018
Foto: cataloagescolare.ro

O întrebare de la subiectul al II-lea de la simularea Evaluării Naționale la Limba și Literatura Română, pe care elevii de clasa a VIII-a au susținut-o ieri, a pus mii de elevi în dificultate, iar mulți dintre ei au greșit răspunsul.

Ieri, 13 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea testării naționale la Limba și Literatura Română.

La subiectul al II-lea li s-a oferit un text publicat în historia.ro.

Iată cum suna textul:

Sute de figurine de șah create în zeci de țări de pe glob pot fi văzute într-o expoziție inedită
deschisă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia
particulară Emil Sitaru. Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de Domnia Sa de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă,
fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, fie prin materialul din care sunt
confecţionate […], fie prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor […].

emil sitaru simulare evaluare națională română

Prima întrebare de la acest subiect le cerea elevilor să menționeze organizatorul expoziției pieselor de șah.

Foarte mulți dintre ei au scris Emil Sitaru, însă conform baremului răspunsul corect era Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Cei care au scris Emil Sitaru au pierdut cele 20 de sutimi alocate întrebării.

Elevii nemulțumiți susțin că întrebarea era neclară, așa că au lansat o petiție online prin care cer ca răspunsul „Emil Sitaru” să fie și el acceptat.

„Doresc ca la simularea la Limba si Literatura Romana, clasa a VIII-A 2017 sa fie acceptate ambele variante de raspuns la subiectul 2 la exercitiul 1. Prin prezenta declarație cer sa se ofere punctaj maxim elevilor care au scris ca organizatorul expozitiei pieselor de sah este profesorul Emil Sitaru, cat si celor care au scris ca raspuns ,,muzeul””, se arată în textul petiției.

„Emil Sitaru deoarece nu era specificat „locul unde are loc” ci organizatorul”, a scris o tânără din Pitești pe site-ul petitieonline.ro.

„Emil Sitaru trebuie să fie răspunsul corect, e logic”, a comentat un alt semnatar.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.