Simona Halep poate reveni pe teren. I s-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni

Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons

Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din Elveția, a redus pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni, a anunțat forul marți, 5 martie, într-un comunicat de presă.

Anterior, Simona Halep a fost găsită vinovată de dopaj cu roxadustat, așa că a fost suspendată din activitatea competițională timp de 4 ani.

Acum însă, TAS a decis ca pedeapsa sportivei în vârstă de 32 de ani să fie redusă la 9 luni, ceea ce înseamnă că Simona Halep poate reveni pe teren încă de acum.

Practic, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis recursul făcut de Simona Halep împotriva deciziei tribunalului independent al Federației Internaționale de Tenis, prin care fusese impusă o perioadă de ineligibilitate de 4 ani în cazul Simonei Halep.

În apelul formulat la TAS, Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada suspendării deja executată. În schimb, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a cerut ca forul să impună în acest caz cea mai dură suspendare, de 4-6 ani.

Procedura de arbitraj de la TAS a implicat o audiere de 3 zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, în Elveția. Forul a ascultat mai mulți experți și martori, majoritatea fiind prezenți personal la audiere.

Forul TAS a stabilit în unanimitate ca perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de tribunalul independent al Federației Internaționale de Tenis să fie redusă la o perioadă de ineligibilitate de 9 luni, începând cu 7 octombrie 2022, termen care a expirat la 6 iulie 2023.

TAS a dispus, de asemenea, descalificarea tuturor rezultatelor competiționale obținute de Halep din 29 august 2022 (data eșantionului său pozitiv) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasare și premii în bani.

„Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor anti-doping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping de tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba ei de urină colectată în competiție pe 29 august 2022.

Simona Halep este sancționată cu o perioadă de neeligibilitate de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022”, se mai arată în comunicatul de presă al TAS.

TAS a mai decis că Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis trebuie să-i plătească Simonei Halep suma de 20.000 de franci elvețieni, drept contribuție pentru cheltuielile de judecată suportate de sportivă în legătură cu procedurile de arbitraj.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version