Sighişoara medievală – minunile şi păcatele unui oraş de poveste

sighisoara_medievala_in_imagini
Sighişoara medievală

Cea de-a 20-a ediție a festivalului medieval de la Sighișoara a avut loc weekendul trecut, într-o formă restrânsă, de numai 3 zile, însă cu toate ingredientele cu care deja ne-am obișnuit.

Cinci „ordine cavalerești” (trupe de reconstituire istorică), dintre care două străine (din Bulgaria și Ungaria), cinci formații de muzică medievală și patru trupe de teatru au încântat anul acesta publicul Festivalului Sighișoara Medievală. Organizatorii au plănuit în amănunt cele trei zile de festival (vineri, sâmbătă, duminică), ce au cuprins manifestații în Cetatea Sighișoara, Piaţa Cetăţii, Piața Muzeului, la Zidul Cetăţii și Turnul Fierarilor, începând cu ora 11 și până la ora 23.

Un iz de Praga, risipit brusc

GreatNews a ajuns la Sighișoara în toiul festivalului, mai exact în după-amiaza celei de-a doua zile. La 36 de grade la umbră, cu un aer greu respirabil, terase arhi-pline și un puhoi de oameni mișunând printre zidurile cetății, festivalul își vedea de cursul său obișnuit.

Din când în când, câte o rafală de vânt și o răpăială de ploaie perturba atmosfera liniștită a orașului. Pe străzi se plimba o lume pestriță, dintre care se puteau distinge din când în când personaje costumate în haine medievale și încălțate în pantofi contemporani.

Printre mașinile parcate pe șosea își făcea loc timid o trăsură cu doi cai împodobiți cu capișoane albe. Urcând spre centrul vechi, atmosfera devenea de-a dreptul de sărbătoare. Stegulețele întinse între clădiri, fortificațiile și străduțele pietruite ce urcă Dealul Cetății duceau cu gândul la Praga medievală, însă fațadele mai puțin îngrijite ale unora dintre clădiri și hainele colorate expuse de vânzători în plină stradă făceau diferența.

sighisoara_medievala

Oraşul de sus vs. Oraşul de jos

Centrul istoric era plin de tarabe de unde se puteau cumpăra produse tradițonale – de la costume populare, obiecte din lemn sau ceramică, până la bijuterii hand-made sau dulciuri de casă. Printre expozanți se număra și un producător de hârtie obținută și imprimată manual, venit de la Cluj cu felicitări, calendare și prețioase reproduceri după gravuri.

Prin constrast, în orașul de jos (pe o distanță destul de scurtă, ce e drept) atmosfera aducea cu cea a unui bâlci. Aici se auzeau țipete de copii și muzică electronică din mini-parcul de distracție special amenajat, iar de o parte și de alta a străzii erau înșirate pe jos mărfurile vânzătorilor ambulanți: sute de farfurii, ce făceau parte parcă din aceeași serie, blănuri de oaie și câteva kitschuri.

sighisoara_medievala_orasul_de_sus

Sunetele unei cetăţi

Spre seară, printre fortificațiile vechii cetăți îşi găseau cu uşurinţă drum spre urechile turiştilor acorduri de chitară și frânturi de muzică ambientală, în Piața Cetății se ținea un concert de muzică populară, în timp ce în Piața Muzeului, vizavi de Turnul cu Ceas, tineri actori jucau piese de teatru cu teme medievale sau se întreceau în lupte. Unii dintre „cavaleri” făceau poze cu trecătorii, cei mai solicitați dintre ei fiind cei din „Ordinul Cavalerilor Lup”, poate și pentru că erau îmbrăcați din cap până în picioare în negru și purtau blănuri de oaie pe o vreme caniculară. Lângă aceștia, componenții Ordinului Crux Alba, din Ungaria, își vedeau liniștiți de gospodăria improvizată – femeile găteau, iar bărbații le aduceau cele trebuitoare.

În atmosfera medievală și-a găsit rapid loc un strop de artă contemporană. În Turnul Fierarilor a fost deschisă până târziu o expoziție de pictură cu vânzare.

În 2011, festivalul de la Sighişoara a ţinut cinci zile, de miercuri până duminică. Acum, iubitorii de medieval au avut doar trei zile la dispoziţie. Ce-i drept, Sighişoara avea de ce să fie tristă în acest an. A fost anul în care un sfert din superba pădure cu stejari şi goruni seculari de la Breite (platou aflat la doi paşi de oraşul medieval, se poate ajunge pe jos până acolo) a dispărut într-un incendiu.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te aşteptăm şi pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: