Cum au ajuns semințele românești să dea rod în Turcia, China sau Argentina

Semințele unor soiuri românești de grâu, floarea-soarelui sau in au început să fie cultivate în țări precum Turcia, China sau Ucraina.

România a ajuns să furnizeze semințe pentru culturile unor state din afara Uniunii Europene din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani, care sunt resimțite la nivel global. Acest lucru face din țara noastră un important furnizor mondial de semințe adaptate la schimbările climatice.

Astfel, institutele de cercetare din România au început să exporte soiuri şi hibrizi pentru culturile de câmp, în special grâu, în state din afara spaţiului comunitar.

Vizate sunt ţări precum Turcia, Algeria, dar şi China, unde din ţara noastră pleacă seminţe de in, pentru a fi cultivate pe terenurile asiatice.

„Suntem deja prezenţi pe piaţa internaţională în domeniul grâului şi vom continua să lucrăm intens pentru îmbunătăţirea sortimentaţiei de soiuri şi în special a celor rezistente la condiţii de climă mai puţin favorabilă”, a declarat pentru Alexandru Bude, director ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA), pentru economica.net.

Până acum, semințele românești de grâu au fost înregistrate și utilizate în Turcia, Algeria și Argentina. Numai în Turcia, Institutul livrează anual între 40 şi 60 de tone de seminţe de grâu pentru care încasează redevenţă ca pentru orice seminţe pentru care au drepturi de autor distribuite la nivel naţional sau în alte state ale lumii.

Anul trecut, Institutul a încasat aproximativ 2,5 milioane de lei din redevenţele  pentru grâu, floarea soarelui şi alte plante.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.