Șeful SRI și-a dat demisia. Klaus Iohannis i-a acceptat-o

Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, și-a dat demisia marți, de la conducerea SRI, iar președintele Klaus Iohannis i-a acceptat demersul, a anunțat Administrația Prezidențială.

George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Înainte de a deveni șef al SRI, Maior a fost senator PSD şi, în același timp, preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Demisia lui Maior vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul acestui an, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că va analiza această chestiune și va comunica concluzia.

”Săptămânile următoare voi analiza această chestiune şi voi comunica concluzia, pentru că nu o am”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat dacă ia în calcul schimbarea şefilor SRI şi SIE, potrivit mediafax.ro.

În luna noiembrie a anului trecut, George Maior a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă „interesul pentru un anume rol profesional în viitor”.