Șeful Reprezentanței Comisiei Europene: „În România te simți pus la colț dacă nu fumezi!”

Camera Deputaților a fost gazda unei dezbateri despre proiectul noii legi a fumatului. Șeful Reprezentanței Comisie Europene în România, Angela Filote, a declarat că speră ca legea să fie schimbată și să existe noi reguli până la sfârșitul acestui an.

„E o glumă aplicarea legii cu separarea între spațiile de fumatori și nefumători. În România te simți pus la colț dacă nu fumezi. Nu sunt împotriva fumătorilor. Sunt împotriva fumatului în spații publice, acolo unde există riscul de a-i afecta pe cei care au altă alegere. În momentul de față legea nu este bună și are nevoie de o revizuire”, a declarat Angela Filote, potrivit Hotnews.ro.

Un studiu realizat în anul 2010 de Institute for Health Metrics din cadrul Universității Washington arată că 5.767 de români au murit din cauza fumatului pasiv, iar 36.257 au murit din cauza fumatului activ, mai arată Hotnews.ro. De asemenea, în 2012, 5,7% din bugetul sistemului sanitar al României s-a cheltuit pe boli produse direct de fumat.

„Fumatul pasiv este o cauză de boală şi suferinţă”

România este una dintre cele cinci țări care nu-și protejează cetățenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeași listă se mai află Cehia, Grecia, Austria și Slovacia.

Țara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislației internaționale. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice sau cancer.

„Legile antifumat reprezintă un mod simplu de a proteja sănătatea cetăţenilor. Cu experienţa acumulată în alte ţări, astfel de legi pot fi implementate direct şi cu costuri reduse. Multe ţări europene, în special Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, România şi Slovacia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile” a spus Archie Turnbull, Preşedintele Smoke Free Partnership.

De partea celalată, producătorii de țigări spun că înăsprirea legislației ar putea duce la dispariția a aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar afacerile din industria tutunului s-ar putea înjumătăți.

„Dincolo de aspectele legale, morale, economice, fumatul pasiv este o cauză de boală şi suferinţă ce poate fi evitată fără nici un cost, fără nici un efort; doar printr-o lege corectă, completă, fără compromisuri. Orice compromis, orice „spaţiu pentru fumat” înseamnă o expunere la o otravă care te îmbolnăveşte şi te omoară lent, dar sigur”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului la Comisia Europeană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.