Secretul din spatele viorilor Stradivarius, descoperit după sute de ani

Stradivarius
Vioară Stradivarius Foto:commons.wikimedia.org

După ani de studii, cercetătorii au aflat lucruri extrem de interesante despre cele mai cunoscute viori din lume, viorile Stradivarius.

Instrumentele care ajung să coste milioane de euro în lumea întreagă dețin supremația pe piața muzicală de câteva sute de ani, iar oamenii de știință au încercat să afle secretul din spatele lor și de ce au un sunet mai bun decât celelalte viori, create în alte ateliere celebre.

Aceste viori au fost inventate dintr-o simplă greşeală, spun cercetătorii, iar experţii acustici au analizat sute de viori create în atelierul lui Stradivarius, ca să afle ce anume le conferă sunetul aparte și atât de apreciat.

Ei au ajuns la concluzia că forma și lungimea orificiilor de sunet în forma literei „f” de pe aceste viori prin care circulă aerul sunt secretele viorilor Stradivarius, iar creatorul lor, Antonio Stradivarius, a reușit să ajungă la sunetul perfect la instrumentele sale din greșeală și nu intenționat.

Oamenii de știință au mai scris în studiul lor și că grosimea plăcii din spatele viorii este responsabilă de sunetul amplu creat, iar după ce au supus mai multe viori la scanări cu raze X, au reușit să creeze un model.

Atunci, aceștia și-au dat seama că modificarea orificiilor de sunet nu a fost intenţionată, ci că a apărut din greşeală.

Iniţial, găurile de sunet ale viorilor erau rotunde, iar în timp au devenit semicerc, apoi au luat forma literei c, iar în final s-a ajuns la forma literei f, mult mai alungită.

Profesorul Nicholas Makris, de la Massachusetts Institute of Technology din Boston, spune că este imposibil de reprodus identic forma unei găuri de sunet a unei viori, pentru că de fiecare dată vor apărea mici erori, iar aceste mici diferenţe sunt de aproximativ 2% de la o vioară la alta.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de șapte ani și a fost publicat în „Proceedings of the Royal Society”, iar pentru cercetare au fost analizate mai multe instrumente muzicale, inclusiv lăută, vioară, chitară, de pe parcursul a 800 de ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.