Se pregătește un nou partid „liberal”

Partidul Conservator, condus de Daniel Constantin, împreună cu Partidul Liberal Reformator, al cărui șef este Călin Popescu Tăriceanu, lucrează la fuziune. Din câte se pare, potrivit senatorului PC de Constanța Mircea Banias, noua formațiune politică va avea componența numelui titulatura „Liberal”.

„Au fost câteva puncte în suspans, dar s-au lămurit în această săptămână, în sensul că domnul Tăriceanu insista ca noul partid să se numească PLR, să fie o singură funcţie de preşedinte. Erau nişte lucruri pe care noi le stabilisem iniţial altfel. Până la urmă, ne-am înţeles pe subiectul acesta. Denumirea încă nu e stabilită, a rămas ca până săptămâna viitoare să discutăm, însă va conţine şi numele „liberal”. Nu va fi „conservator”. Nici nu are cum, că sunt două curente politice diametral opuse şi n-avem cum să-l numim aşa.

Noi aveam rezervată dinainte să se pună problema fuziunii denumirea „Partidul Social-Liberal”, dar, acum, c-o să fie „social-liberal”, c-o să fie altfel, rămâne să stabilim în viitor. (…) Importante sunt alte lucruri pe care le-am lămurit, precum sistemul de co-preşedinţi la nivel naţional, judeţean. Singura chestiune pe care am discutat-o şi care o să fie unică e cea de prim-vicepreşedinte, care o să fie ocupată de Popescu Piedone. N-o să fie şi de la PLR cineva cu această funcţie”, a declarat Banias, pentru jurnaliștii de la Replica.

Cele două partide au anunțat că vor să fuzioneze în luna martie. Această soluție politică nu a fost însă pe placul mai multor membri din Partidul Conservator. De fapt, tensiunile au început să apară în PC încă de anul trecut, iar președintele partidului, Daniel Constantin, a fost „renegat” inclusiv de fondatorul PC, Dan Voiculescu, care a transmis din închisoare că acesta e pe lista celor pe care „îi va judeca Dumnezeu în 2015”.

Mai mult, la sfârșitul lunii ianuarie, prim-vicepreședintele Partidului Conservator, Cristian Popescu Piedone, senatoarea Cristiana Anghel, vicepreşedinte, şi încă patru lideri au anunţat că se retrag din toate funcțiile deținute.

„Nu am în vocabular expresia „nimeni în drum”. Am spus că fuzionăm cu un cal mort. Atât! Nu-mi puteam permite să-l atac personal pe domnul Tăriceanu”, a declarat Cristiana Anghel, referindu-se la fuziunea PC cu PLR.

Potrivit unor surse din PC, scandalul ar fi alimentat de Dan Voiculescu prin mai mulți apropiați ai săi din partid. Acesta ar crede că pierde prin această fuziune total controlul asupra formațiunii politice pe care a fondat-o. Alături de Dumitru Pelican și Cristian Anghel, dintre liderii importanți care contestă fuziunea mai sunt și Maria Grapini sau Șerban Rădulescu.