Rulota românească Tracia va deveni realitate. Ce preț ar putea avea

FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro

Proiectul unei rulote românești a reușit să atragă o finanțare de 90.000 de euro. Banii ar urma să fie investiți într-o fabrică care să producă rulotele Tracia.

Potrivit antreprenorului Gabriel Bugnar, cel care a reușit să atragă fondurile pentru ideea sa, fabrica ar urma să aibă două linii de produse: una pentru familiști, alta pentru tinerii pasionați de circuite „la rulotă”.

Vrea să vândă minim 60 de bucăți pe an, pentru ca operațiunile să fie profitabile. Prețul unei rulote Tracia ar urma să fie de aproximativ 10.500 de euro fără TVA și ar putea fi cumpărat și în leasing, eventual printr-un program de tip „Rabla” pentru rulote.

Clienți ar fi românii pasionați de călătorii, foști turiști de cort care caută confort și mobilitate sporite, proprietari de mașini cu buget disponibil de minim 13.000 de euro. De asemenea, „dacă brandul și calitățile sale sunt convingătoare oferta va fi prezentată și posibililor cumpărători externe.

Tracia Caravan este proiectată pentru 4-5 persoane și are o greutate de 900 de kilograme. Are o lungime de aproximativ 5,5 metri, o lățime de 2,1 metri, iar în interior înălțimea este puțin peste 2 metri.

În ceea ce privește dotările standard, are apă rece, apă caldă, o baie cu duș, WC și chiuvetă. Mai există și un aragaz cu trei ochiuri, frigider, o sobă specială pentru încălzire, prize, o butelie pentru gaz, rezervor cu apă potabilă și un rezervor pentru apa uzată.

„Fiecare formă, fiecare volum are o justificare”

Opțional, se mai pot adăuga: aer condiționat, panouri solare, internet Wi-Fi, televizor, recepție satelit și cameră pentru mers înapoi. Autorul proiectului de design, arhitectul Critian Silviu Valentin, a folosit unele elemente din trăsăturile primului model de dubă românească, TV, care a început să devină populară în anii `60 și era produsă la fostele uzine bucureștene Rocar.

„În primul moment mi s-a părut că ideea e cel puțin ciudată. Apoi, pe măsură ce priveam tot mai mult primele schițe mi-am dat seama nu numai că arată bine ci are și logică.

Sunt elemente recognoscibile pentru unele generații – sigla, fereastra din două bucăți, trapezul din față de la TV care este spatele rulotei ș.a. Elementele acelea, stilizate și aduse de Valentin în zilele noastre, chiar arată foarte bine! Rulota are identitate, fapt greu de obținut astăzi pentru rulote și mașini; dacă nu vezi sigla, nu recunosști marca așa cum se întâmpla când vedeai un Fiat, VW sau… Trabant”, spune Gabriel Bugnar, antreprenor Tracia Caravan.

Pe baza proiectului de design, Gabriel Bugnar a lucrat la partea tehnică și la pregătirea documentației pentru un program de finanțare.

„După finalizarea proiectului tehnic urmează producția prototipului (două exemplare), testele și omologarea. Apoi, pe baza prototipului va porni producția de serie. (…) Vali s-a documentat, a învățat, a studiat, a căutat tot ce a găsit despre rulote, și de azi și din vechime. Iar fiecare linie, fiecare formă, fiecare volum are o justificare ce vine de undeva și duce undeva. (…) Principalele puncte din conceptul său se vor regăsi și în următoarele produse, o rulotă turistică destinată tinerilor, mică, compactă, pentru două persoane și o rulotă comercială”, spunea Gabriel Bugnar în urmă cu câteva luni.

FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro
FOTO: traciacaravan.ro  

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.