Se caută „gardian” pentru Pământ. Salariul este de 16.000 de dolari pe lună

FOTO: Imagine din filmul Interstellar
FOTO: Imagine din filmul Interstellar

Agenția Spațială americană, NASA, angajează un „ofițer pentru protecția Terrei”. Potrivit The Independent, „ofițerul” trebuie să se asigure că oamenii plecați în spațiu, precum și toate echipamentele, sateliții și navele, nu se întorc pe Pământ cu materie extraterestră care ar putea dăuna vieții.

Salariul lunar este de aproximativ 16.000 de dolari, la care se mai adaugă și diverse alte sporuri.

„Protecția planetară are legătură cu evitarea contaminării biologice și cu componente organice în exploatarea spațială cu echipaj uman sau robotică.

NASA are politici de protecție planetară, aplicabile tuturor misiunilor de zbor în spațiu care ar putea, intenționat sau nu, să transporte organisme terestre și componente organice pe planete sau alte corpuri ale sistemului solar, precum și oricărei misiuni cu nave spațiale, care se pot întoarce pe Terra și în biosfera sa cu mostre din obiectivele extraterestre de explorare”, se precizează în anunțul de angajare.

Candidatul trebuie să aibă cel puţin un an de experienţă ca angajat pe o poziţie înaltă în guvernul civil şi să aibă „cunoştinţe avansate” de protecţie planetară. De asemenea, e nevoie și de „experienţă demonstrată de planificare, executare sau supraveghere a programelor spaţiale de importanţă naţională”. În plus, se mai cere și un grad avansat de cunoştinţe în fizică, inginerie şi matematică.

În lume există doar două astfel de roluri cu normă întreagă: una la NASA şi cealaltă la Agenţia Spaţială Europeană. Acest post este momentan al lui Catharine Conley, singurul ofiţer de protecţie planetară al NASA din 2014. „Acest nou loc de muncă este rezultatul relocării poziţiei pe care o deţin în prezent, o autoritate tehnică independentă din cadrul NASA”, a declarat Conley.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.