Școala care îi învață pe copii că Osama Bin Laden a fost un erou

osama bin laden erou
Moscheea Roșie din Islamabad, Pakistan. Foto: Captură YouTube

Un cleric radical din Pakistan le predă celor 5.000 de elevi din școlile sale religioase ideile lui Osama Bin Laden, relatează BBC. Deși Guvernul pakistanez luptă împotriva talibanilor din nord-vestul țării, autoritățile nu plănuiesc să închidă școlile care ar putea forma noua generație de jihadiști pro-talibani.

„Împărtășim obiectivele talibanilor, dar nu oferim pregătire militară. Noi lucrăm cu mintea. Talibanii lucrează mai mult cu mâinile”, a declarat Abdul Aziz Ghazi, imam al Moscheii Roșii din Islamabad, capitala Pakistanului.

„Noi predăm principiile Jihad-ului. Este alegerea studenților dacă ei vor să facă și pregătire militară după ce pleacă de aici. Noi nu-i descurajăm”, a continuat el.

Ghazi conduce 8 astfel de școli religioase. Prima a fost înființată după ce tatăl său a mers într-o călătorie în Afghanistan pentru a-l cunoaște personal pe Osama Bin Laden.

„Osama Bin Laden este un erou pentru noi toți. El a ținut piept Americii și a câștigat. El a inspirat misiunea școlii”, a explicat Ghazi. Biblioteca uneia dintre școli este numită în onoarea lui Bin Laden, care a fost ucis de trupele americane Navy Seals în Pakistan, în anul 2011.

În total, 3000 de fete și 2000 de băieți învață în instituțiile religioase conduse de Ghazi. Programa școlară este o combinație de arabă, teologie și lectură din Coran. Știința, matematica și artele sunt văzute drept „lumești”, așa că sunt slab reprezentate.

Osama Bin Laden, o „sursă de inspirație”

Cele mai scurte cursuri durează 12 luni, dar studenții pot și să urmeze programul lung de 8 ani la capătul căruia vor obține statutul de imam.

„Talibanii au condus Afghanistanul foarte bine. Ei au creat o societate dreaptă care era invidiată de lumea întreagă”, crede Abdullah, un băiat de 24 de ani care va absolvi la anul școala religioasă. Și el îl numește pe Osama Bin Laden o „sursă de inspirație” și este de acord cu practici precum lapidarea, execuțiile publice și accesul limitat al femeilor la educație.

„Cu toții avem același scop – să creăm o societate în care nu există corupție. Noi vrem justiție pentru toată lumea. Singura modalitate de a obține acest lucru este prin intermediul legii Sharia și printr-un stat islamic”, mai spune tânărul.

Abdullah este doar unul dintre cei 18 imami care vor absolvi în anul 2015, iar ulterior vor putea să răspândească ideile învățate în școală în alte comunități din Pakistan.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.