Schimbări în asigurarea auto. Cine plătește dacă îți cade un copac pe mașină

Un proiect de modificare a legii asigurărilor obligatorii prevede, printre altele, că un proprietar poate încheia polițe RCA pe perioade determinate chiar și de o lună, nu doar pe șase sau un an, cum era până acum.

Acest gen de contract a fost cerut de transportatori, care au solicitat să aibă polițe RCA pentru mașinile care au activitate sezonieră doar pe perioada în care autovehiculele sunt active.

Transportatorii mai spun că, pentru a exista siguranța că aceste mașini nu vor circula fără poliță RCA, la cererea proprietarilor să se suspende înmatricularea și implicit dreptul la circulație. Astfel, RCA pentru o lună devine posibil, iar vehiculul respectiv va mai circula pe drumurile publice într-o perioadă care este stabilită în contract.

De asemenea, o altă schimbare importantă ar urma să fie aceea că, în urma unui accident, păgubitul poate opta să primească despăgubirile fie de la asigurătorul persoanei vinovate, fie de la asigurătorul propriu.

Proiectul noii legi mai prevede și că în cazul în care a căzut un copac peste mașină sau a suferit alte daune în domeniul public, asiguratorul va plăti și își va recupera pagubele apoi de la primărie sau altă unitate din administrația publică responsabilă.

„Un alt avantaj al noii formule de asigurare obligatorie constă în protecţia pe care o va avea asiguratul. Adică, pentru accidentele pe care le suferă maşina fără ca asiguratul să fie vinovat, plăteşte asiguratorul, prin poliţa maşinii accidentate! Concret, dacă pe maşină a căzut copacul primăriei, proprietarul maşinii nu se mai judecă cu adminstraţia publică, pentru că reparaţiile le va plăti asiguratorul, care recuperează banii de la primărie, ulterior”, a declarat Augustin Hagiu, fostul preşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, pentru ziarulevenimentul.ro.

Foto: agrointel.ro
Foto: agrointel.ro

Citiți și: Sera îngropată în pământ. Trucul pentru a produce legume proaspete tot timpul anului, în România

 

FOTO: Garry Knight/Flickr
FOTO: Garry Knight/Flickr

Citiți și: Sute de joburi în Germania. Salarii de până la 2.000 de euro. Angajatorul oferă cazare gratuită și alocație pentru copiii din România

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.