Schimbări importante în legea dării în plată. PSD și PNL s-au înțeles

Legea dării în plată va cuprinde un plafon de 250.000 de euro, iar programul Prima Casă va fi eliminat, potrivit inițiatorului, liberalul Daniel Zamfir.

„PSD va susține menținerea unui plafon crescut la 250.000 de euro și faptul că Programul Prima Casă trebuie exclus de la aplicarea legii. Vă spun concluzia mea: dacă varianta pe care am discutat-o va fi votată, eu cred că este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri.

Nu este perfectă. Însă eu personal cred că e mai important să treacă legea și să beneficieze oamenii de ea cât mai repede, nu să fie executați și lunile viitoare”, spunea inițiatorul legii, Daniel Zamfir, pe Facebook.

Legea Dării în plată ar urma să intre în dezbatere la Comisia Juridică pe 31 martie, iar pe 6 aprilie va intra la votul final în Camera Deputaților.

„Ca și PNL, și PSD susține că Legea Dării în plată trebuie să se aplice fără discuție creditelor în derulare, să beneficieze și cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca în vederea achiziției, construcției sau amenajării unor imobil cu destinația de locuință sau achiziționării unui teren în vederea construcției unei case.

De asemenea și PSD e de acord ca legea trebuie să se aplice și celor care au fost deja executați, prin sistarea popririi pe venituri”, a mai completat Daniel Zamfir.

Banca Națională a cerut ca legea să nu se aplice creditelor aflate în derulare, ci doar celor viitoare. Reprezentanții băncilor au amenințat că vor înăspri condițiile de creditare dacă va intra în vigoare legea dării în plată. Aceasta prevede în forma inițială ca persoana care a luat un credit imobiliar, în cazul în care intră în imposibilitate de plată, să poată preda casa către bancă, iar datoriile îi sunt șterse.

Recomandările editorilor GreatNews: