Satul-minune unde casele au pereții pictați. Povestea unui loc superb, clădit pe ruinele trecutului

cele mai frumoase sate din europa
Foto: Piotrus (Wikimedia Commons)

Zalipie, un mic sat din sud-estul Poloniei, este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din această țară. Nu datorită unor hoteluri de 5 stele sau unor turnuri din sticlă, ci pentru că locuitorii de acolo au știut să își păstreze tradițiile, în ciuda dificultăților prin care au trecut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Și acum, micile case din lemn sunt pictate în culori foarte vii atât la exterior, cât și la interior, scrie publicația unusualplaces.org.

Această tradiție minunată a luat naștere în urmă cu mai bine de un secol, când femeile din Zalipie au început să își picteze casele cu motive florale pentru a ascunde diferite defecte ale locuințelor. Femeile nu aveau echipamente profesioniste, așa că și-au făcut singure pensulele, folosind fire păr din coada vacilor. Iar pentru vopsea au folosit grăsime de la găluștile pe care le preparau.

În fiecare an, femeile își reînnoiau desenele după Corpus Christi, o sărbătoare romano-catolică prin care credincioșii celebrează prezența lui Hristos în euharistie.

Tradiția împodobirii caselor cu picturi colorate s-a transmis din generație în generație, iar locuitoarele din sat au început să se inspire nu doar din natură, ci și din folclorul local. Picturile lor au devenit tot mai mari și mai colorate.

Una dintre locuitoarele cele mai pasionate de pictarea caselor a fost Felicja Curylowa (1904 – 1974). Ea a decorat toți pereții casei sale, iar la moartea ei casa a fost transformată într-un muzeu.

cele mai frumoase sate din europa
Zalipie. Foto: Ricardo77 (Wikimedia Commons)

Deoarece tot satul este pictat, Zalipie poate fi considerat un mare muzeu în aer liber: gardurile, interioarele, ferestrele și chiar și cuștile câinilor și fântânile sunt pictate.

În ciuda frumuseții sale și a acestei tradiții superbe, localitatea unde trăiesc în jur de 700 de oameni nu este invadată de turiști. Astfel, vizitatorii care ajung acolo găsesc în Zalipie un loc perfect de relaxare, departe de viața obositoare din marile orașe.

cele mai frumoase sate din europa
Zalipie. Foto: Ricardo77 (Wikimedia Commons)

Cea mai bună perioadă pentru a vizita satul este primăvara deoarece atunci are loc o competiție importantă: “Malowana Chata” (concursul de pictat case, care se desfășoară începând din anul 1948). Autoritățile locale au organizat concursul la scurt timp după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial într-o încercare de a camufla distrugerile produse în război.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.