S-a decernat Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos FOTO: Wilson Dias/ABr/Wikimedia Commons
Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos FOTO: Wilson Dias/ABr/Wikimedia Commons

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul acesta președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru rolul pe care l-a avut în acordul de pace cu gruparea de gherilă FARC. Santos a primit această distincție chiar dacă pactul de pace nu a fost validat și prin referendum de locuitorii țării sale.

Comisia de acordare a premiului Nobel a precizat că, în ciuda insuccesului de la referendum, negocierile duse de președinte au dus la încetarea „conflictelor sângeroase” și adoptarea unei soluții pașnice.

Ultimul președinte care a primit Premiul Nobel pentru Pace este Ellen Johnson Sirleaf, liderul Liberiei. Acesta a primit importanta distincție în 2011.

Autoritățile columbiene se luptă cu FARC de aproape 52 de ani. E cea mai veche confruntare aramată din cele două Americi. În timpul conflictelor au murit peste 250.000 de oameni, 45.000 au fost dați dispăruți, iar 6,9 milioane de oameni au fost afectate de acest război.

Președintele Santos le-a propus celor din FARC, organizație înființată în urma unei insurecții țărănești în 1964, să-și facă partid politic, după ce predă armele ONU și să intre în parlament.

Aproape 34,9 milioane de alegători au fost chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” întrebării „Susţineţi acordul final de încheiere a conflictului şi construire a unei păci tabile şi durabile?” Însă, după numărarea voturilor, cele cu „Nu” s-au impus cu 50,21% în faţa celor cu „Da”.

Premiile Nobel au început să se acorde începând din 1901. Prin testament, savantul Alfred Nobel a lăsat o parte din avere să fie acordată sub formă de premii unor oameni de știință care au făcut descoperiri importante în domeniul fizicii, chimiei, medicinei, literaturii și păcii.

Trei fizicieni britanici împart Premiul Nobel pentru descoperirea ”formelor stranii ale materiei”

https://greatnews.ro/o-romanca-e-nominalizata-la-premiul-nobel-pentru-profesori/