Românul Florin Mergea a dat de ciment cu frații Bryan la Australian Open. Duel de foc cu Horia Tecău în ”sferturi”

Florin Mergea (stânga) și Dominic Inglot au produs șocul zilei la Australian Open (ausopen.com)
Florin Mergea (stânga) și Dominic Inglot au produs șocul zilei la Australian Open (ausopen.com)

Jucătorul român Florin Mergea și britanicul Dominic Inglot au reușit supriza zilei la Australian Open, învingându-i pe principalii favoriți, frații americani Bob și Mike Bryan.

Florin Mergea și Dominic Inglot fac pentru prima oară pereche la un turneu de Grand Slam, dar s-au înțeles de minune în confruntarea cu extraordinarii gemeni americani, care au câștigat de șase ori turneul de la Melbourne.

Duetul româno-britanic, cotat cu a 14-a șansă la victoria finală, s-a descurcat de minune azi în fața americanilor, pe care i-au răpus într-o oră și opt minute, în două seturi: 7-6 (4), 6-3.

”A fost o experienţă incredibilă. Fraţii Bryan sînt legende la dublu şi e incredibil să îi poţi învinge”, a spus românul la finalul partidei.

Florin Mergea (29 de ani) se va lupta pentru un loc în semifinalele Australian Open 2015 cu celălalt specialist român de dublu: Horia Tecău (30 de ani).

Tecău și olandezul Jean-Julien Rojer au reușit și ei să câștige în sferturile de finală, însă după un meci mult mai echilibrat: 3-6, 7-5, 7-6(5) cu perechea americano-australiană formată din Eric Butorac și Samuel Groth.

Florin Mergea și Horia Tecău formează echipa de dublu a României în Cupa Davis. Cei doi au început tenisul în aceeași perioadă, însă carierele lor au luat direcții diferite în urmă cu aproape un deceniu, când Mergea a ales să joace la simplu – fără succes -, în timp ce Tecău s-a concentrat (inspirat) spre proba de dublu.

Mergea a făcut și el trecerea la proba perechilor în urmă cu câțiva ani, iar rezultatele din ultima vreme au fost excelente: trei titluri ATP și semifinale la Roland Garros în 2014.

Niciunul dintre cei doi români n-a câștigat un titlu ATP la dublu masculin, iar pentru victoriile de azi și-au asigurat un cec de 25.000 de euro. O victorie în sferturile de finală dublează suma.

Favorit este Horia Tecău, care s-a impus în toate cele trei dueluri directe cu Florin Mergea: de două ori la București (în 2011 și 2012), pe zgură, și o dată la s-Hertogenbosch (2014), pe iarbă.