Românii care s-au trezit cu văcuța irlandeză în bătătură. Venea de la aeroport

vacuta_4
Una dintre femeile care a primit o văcuță irlandeză în 2011

70 de văcuțe irlandeze se vor da miercuri jos din avion și vor merge în comuna clujeană Râșca. Chiar și pentru angajații Aeroportului „Traian Vuia” din Timișoara aceste transporturi sunt ciudate, deoarece mai rar o vacă sosește pe calea aerului în România.

S-a mai întâmplat o singură dată, în octombrie 2011, când pe același aeroport au ajuns primele 70 de vaci destinate unor familii sărace din România.

Donează o gâscă, o capră, o cămilă!

În luna martie, cele 70 de juninci transportate acum vor fi dăruite femeilor din Râșca, de mărțișor. Cadoul este oferit de fundația Heifer, o organizație care strânge fonduri în scopuri caritabile. Pe site-ul fundației, oamenii cu ceva dare de mână pot dona contravaloarea în bani a unor animale, de la vacă la capră și de la gâscă la bivol și cămilă. De exemplu, pentru a putea dărui o văcuță unui om sărac, donatorul trebuie să depună în contul Heifer 500 de dolari.

„Toate proiectele Heifer România (organizația are reprezentant și în România – n.r.) au o puternică componentă gender, prin care promovăm egalitate de șanse dintre femeile și bărbații din mediul rural. Femeile sunt cele care au grijă de animalele din gospodărie: mulg, prepară brânzeturile și alte derivate din lapte, așa că ne-am gândit să le oferim doamnelor aceste văcuțe.

De cele mai multe ori alegerea mărțișorului potrivit este un lucru dificil, astfel că Heifer România dăruiește Femeilor din comuna Râșca un mărțișor viu, o junincă de rasă, cadou ce nu va fi uitat ușor”, a pus directorul Heifer România, Ovidiu Spânu.

Proprietarul donează prima vițică

Cel mai important este că fiecare familie care va primi o văcuță irlandeză are obligația de a dona prima femelă obținută de la animalul primit. Astfel, lanțul participanților va crește, mai multe familii beneficiind de un animal productiv în gospodărie.

O alta obligație a familiilor este de a dona 300 de litri de lapte pentru copiii din orfelinatele situate în centrul și vestul țării. De exemplu, cei care au primit văcuțele anul trecut donează lapte pentru copiii dintr-un orfelinat din Oradea.

Pentru prelucrarea laptelui a fost contruită și echipată o instalație, care funcționează la „Asociația Crescătorilor de Animale din Corușu”. O astfel de văcuță produce aproximativ 15 litri de lapte într-o singură zi. În limba engleză, „heifer” desemnează o vacă ajunsă la maturitate ca dezvoltare, dar care nu a fătat încă.

O astfel de văcuță a ajuns și la această familie

vacuta_3

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: