Românii care au salvat Crăciunul. Cum a ajuns stația de tramvai Obor în Occident

curat
Trei prieteni. Cinci dorințe de fiecare. Termenul limită: luna ianuarie 2012.
O stație murdară la Piața Obor. Mulți bureți, detergent, mop, mături, perii, lavete, găleți, soluții de curățat și soluție pentru geamuri.

Oricât de ciudat ar părea, dorința unuia dintre prieteni era de a curăța o stație de tramvai de la Piața Obor. S-o facă să arate ca o stație de tramvai dintr-un stat din Vestul Europei. Că degeaba e stația nouă, dacă e murdară. S-au apucat de treabă în săptămâna dinainte de Crăciun. Au găsit un sponsor care le-a dat mopuri și toate cele trebuincioase, apoi au așteptat o seară potrivită pentru acțiune.

Și, miercurea trecută, au ieșit din case pe la ora 22, pe un frig de crăpau bordurile la peron. Apelul fusese strigat pe Facebook, așa că s-au strâns câțiva oameni.

„Ziua e aglomeraţie, nu se poate, aşa că am ales seara. Ne-am gândit că nu are cum să ne ia mai mult de două ore”, ne spune Daniel Cateliu, unul dintre participanții la acțiunea-pilot din cadrul unui campanii numite „Let’s clean the tram stations!” (Să curățăm stațiile de tramvai!).

Șase ore în frig pentru o stație lucitoare

Se gândeau că toată treaba nu le va lua mai mult de două ore. Însă, „am terminat pe la 3-4 dimineaţa. Cel mai greu ne-a fost să curăţăm afişele lipite de staţie”, ne povesteşte el. Unde mai pui că a fost şi un borcan spart, din care mierea s-a scurs şi s-a întărit pe peron.

După şase ore în care s-au luptat cu frigul şi cu murdăria produsă de concetăţeni, necurăţată de oameni plătiţi să facă asta, grupul de prieteni a lăsat în urmă o staţie cum nu e alta în Bucureşti. Peronul era lună, plaxiglasul care acoperă staţia lucea, până şi balustradele erau eliberate de jeg şi mici bucăţi de hârtie.

Au lăsat în urmă şi câteva mesaje. Trecătorii s-au crucit cu siguranţă când le-au văzut. „Eu sunt curat, tu esti?”, „Mizeria – tu o treci cu vederea, eu trăiesc în ea” sună două dintre ele.

mizeria

Tinerii au o bogată experienţă în Voluntariat. Acum câteva zile, cu o campanie pe Facebook, au reuşit să strângă alimente pentru copiii săraci de la Valea Plopului, de exemplu. Fratele lui Daniel, Gabriel Cateliu, s-a costumat în Moş Crăciun. Episodul vesel de la Valea Plopului poate fi rezumat cu ajutorul unei fotografii-simbol, care dovedește că voluntarii s-au străduit cu folos. Fotografia este cea de mai jos:

moscrac

Când omul pricepe mesajul

Tinerii au avut o idee inteligentă: au curățat doar peronul de pe sensul de mers spre Dristor. Peronul de peste șine a rămas murdar, pentru ca oamenii să vadă diferența și să o conștientizeze.

„Azi, în aceeași stație, am văzut doi oameni care au adunat coji de portocală de pe jos și le-au pus la tomberon. Când i-am întrebat de ce au făcut-o, mi-au arătat unul dintre mesajele lăsate de acești tineri”, spune un cititor de știri care a aflat despre inițiativa tinerilor.

Apel simplu

Tinerii și-au propus chiar mai mult de o stație curată. Vor un oraș mai curat de sărbători. Așa că, după ce au arătat că se poate, au postat un mesaj care poate îi va motiva și pe ceilalți:

„Se poate să fie și la noi curat! Iar pentru asta e nevoie să dai exemplu. E momentul să aduci tu schimbarea pe care ți-o dorești! Nu mai aștepta ca alții să facă asta !”.

„Let’s clean the tram stations!” este o campanie inițiată de Ștefan Latea, Andrada Sonia, Dana Iliescu, Marilena Cateliu, Elena Stela Latea, Răzvan Munteanu și Daniel Cateliu. Poți da de ei pe Facebook, căutând „Let’s clean the tram stations!”.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: