Românii ar putea produce cea mai ieftină mașină electrică din lume

FOTO: Digi24
FOTO: Digi24

O machetă a unei mașini electrice ieftine produsă în România a fost prezentată la Cluj. Cei care au lucrat la proiect spun că mașina, care are trei roți, ar putea costa în jur de 5.000 de euro, potrivit Digi24.

La prototip lucrează două echipe specialiști români și belgieni. Primele zece modele, pentru test, ar urma să fie produse până la sfârșitul acestui an.

Ideea îi aparține unui belgian, Henri Jonckheere, care a înfiinţat la Cluj-Napoca o firmă de IT şi care a atras în proiect specialişti de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Producția ar urma să se realizeze în Argeș, partener industrial fiind fosta companie Aro.

Caroseria va fi din fibră de carbon, mașina va avea în total aproximativ 150 de kilograme și va avea o autonomie de 100 de kilometri.

În prezent, pe străzile din țara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziția unui autoturism electric. În combinație cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.

Autoritățile din România au promis că în următorii ani vor monta peste 10.000 de prize de încărcare rapidă. În prezent sunt aproximativ 50 de stații în toată țara.

Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leafvşi Volkswagen e-Up!.

https://greatnews.ro/lupul-electric-prima-masina-eco-romaneasca-produsa-in-serie/