România, prin ochii unei jurnaliste americane: „Tărâmul fortărețelor” desprinse dintr-un basm

biserica transilvania
Biserică de piatră din Transilvania. Foto: Andreea Dogar

„Experimentează Europa așa cum a ea fost odată în România rurală”, scrie jurnalista Anne-Marie O’Connor într-un articol de călătorie dedicat României, publicat în „Los Angeles Times”.

Autoarea articolului povestește că într-o excursie recentă în România a început să înțeleagă atracția pe care și alții au simțit-o pentru un „tărâm al turnurilor medievale și al fortărețelor de piatră” care par desprinse din „Hansel și Gretel”.

„A început cu dorința de a explora Europa mai puțin cunoscută, dorință pe care eu și soțul meu o împărtășeam cu un alt cuplu. Toți patru ne-am adunat în București pentru o călătorie de o săptămână, cu trenul și cu mașina, prin România”, povestește Anne-Marie O’Connor.

Potrivit jurnalistei, odată cu prăbușirea regimului comunist în anul 1989, România și-a câștigat reputația de țară cu „frumuseți naturale nealterate”, cu arhitectură istorică bine conservată, și care nu și-a transformat atracțiile în ținte ale turismului de masă.

„Ospitalitatea este aici un motiv de mândrie”

„Aici, în regiunile montane din Transilvania și din Maramureș, țăranii încă ară pământul cu calul și cu plugul, amintind de Europa secolului al XIX-lea. În excursia noastră de 3 zile prin județul Maramureș am stat cu familii de țărani și am văzut oameni care purtau bluze țărănăști cu broderii, tradiționale în România, care îi inspiră pe designerii de modă”, mai scrie ea.

Jurnalista a vizitat satul Rogoz, unde se află o biserică din lemn care a rezistat invaziei tătare din 1661 și care este inclusă pe lista monumentelor UNESCO. În Târgu Lăpuș, turiștii au participat la un târg unde oameni îmbrăcați în port popular au dansat pe muzică tradițională.

„Am luat o cină delicioasă, cu pui, cârnați umpluți manual și am băut bere produsă local”, a povestit autoarea.

Grupul de vizitatori a petrecut o noapte și în Rohia la pensiunea Casa Germană și a vizitat mănăstirile Rohița și Bârsana. La mănăstirea Rohița, au luat masa alături de „un călugăr vesel”, care le-a oferit mămăligă, brânză și carne de porc.

Anne-Marie O’Connor mai notează că, în România, „ospitalitatea este un motiv de mândrie”.

În ultima zi din a călătoriei, la asfințit, turiștii s-au odihnit la o pensiune și au urmărit cum țăranii se întorceau acasă în căruțe trase de cai, după o zi de muncă la câmp.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.