România orașelor prietenoase cu oamenii. Mai puține mașini, un mediu mai sănătos

Potrivit ultimelor studii, Brașovul este cel mai curat oraș din România. Foto: Andreea Dogar
Brașov. Foto: Andreea Dogar

Primăria din Braşov şi-a propus să reducă traficul auto din oraş şi încearcă să-i convingă pe cei care vin în vizită sau pe navetişti să-şi lase maşinile la marginea oraşului şi să folosească transportul în comun în interiorul municipiului.

Pentru a avea un oraș mai puțin poluat și mai puțin aglomerat, primăria din localitate a amenajat, cu ajutorul fondurilor europene, un terminal în care călătorii găsesc locuri de parcare, sală de aşteptare şi ghişee de unde să cumpere bilete.

La capătul liniei de autobuz care merge în centrul oraşului a fost ridicat un terminal modern, cu şapte peroane. Construcţia se întinde pe 6.000 de metri pătraţi şi include un spaţiu în care călătorii găsesc o sală de aşteptare, toalete, birou de informaţii şi ghişeu de la care pot cumpăra bilete. Lângă terminal a fost amenjată şi o parcare cu 20 de locuri.

Astfel, navetiştii care ajung cu maşinile persoanale în Braşov le pot lăsa aici şi se pot deplasa mai departe în oraş cu ajutorul mijloacelor de transport în comun.

Un nou terminal va fi inaugurat la sfârșitul acestei săptămâni. Investiţia totală se ridică la 18,74 milioane de lei, din care 98% sunt fonduri europene, relatează digi24.ro.

Și Primăria din Cluj vrea să încurajeze transportul în comun. Din 2015, clujenii care merg cu maşina personală vor putea să îşi parcheze autoturismul cu 1 leu şi să primească în schimb un bilet de transport către centrul Clujului, dacă acceptă să îşi lase maşina la marginea oraşului. Modelul funcţionează deja în Amsterdam şi în Londra.

„Interesul este de a scoate cât mai multe maşini din zona centrală. Dacă te duci şi parchezi la Sala Polivalentă sau la Stadion şi ai treabă la Tribunal, Camera de Comerţ, în baza tichetului aceluia de parcare să poţi folosi mijloacele de transport în comun”, a explicat Dorin Bota, consilier local în Cluj-Napoca.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.