România, liderul sărăciei relative din Uniunea Europeană

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei relative, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cifrele publicate de INS sunt valabile pentru anul 2014 și au fost realizate cu ajutorul datelor colectate de Eurostat. Potrivit raportului, ”România are probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii săi.”

Rata sărăciei relative din România este de 25,1%. Acest indice reprezintă ponderea persoanelor sărace, care au un venit disponibil mai mic decât 60% din pragul median al veniturilor disponibile, la nivelul întregii populații.

România este urmată în top de Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria și Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croația și Italia (19,4%) și Lituania (19,1%).

Cehia stă cel mai bine la acest capitol în Uniunea Europeană, cu o rată a sărăciei relative de doar 9,7%.

Tinerii de până la 18 ani din țările europene care au o rată de sărăcie mai mare decât media națională trăiesc în special în România, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Spania, Portugalia și Italia.

Datele INS susțin că sărăcia relativă este mai puțin răspândită în rândul vârstinicilor din Ungaria, Luxemburg, România, Slovacia, Olanda, Franța, Cehia sau Danemarca.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.