Cu toate că nivelul de dioxidului de azot a scăzut în România, în ultimele luni, cu mai bine de o treime, în urma restricțiilor provocate de pandemia de coronavirus, țara noastră a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării în București.
România a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană, după ce nu a respectat mai multe standarde ale calității aerului, în special în ceea ce privește poluarea cu particule poluante mici în București.
Comisia Europeană reclamă că valorile – limită pentru concentrațiile de PM10 (pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depășite sistematic și persistent în București din 2007 și până în 2014 inclusiv.
”Astăzi, inevitabilul s-a întâmplat. O țară întreagă a fost condamnată pentru incapacitatea Primăriei Capitalei. Din cauza administraiei proaste nu am reușit să reducem poluarea cu PM10”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe.
Acesta a adăugat că Ministerul Mediului a trimis numeroase avertizări Primăriei Municipiului București, care ar fi putut evita sancțiunea din partea Curții de Justiției a Uniunii Europene doar printr-o eficientizare a sistemului de salubritate.
Mai mult, potrivit celor mai recente statistici, în timp ce România a reușit să reducă mult emisiile de dioxid de azot, fiind la un procent de media europeană de 37%, concentrațiile de PM10 nu au scăzut în țara noastră, spre deosebire de restul Europei unde scăderea a fost de 12 la sută.
CJUE va obliga România să ia nou măsuri pentru respectarea legislației europene privind calitatea aerului în București. Nu a fost stabilită și o sancțiune financiară.
Chiar și în ultimele săptămâni, în timpul Stării de Urgență, în capitala României au fost înregistrate, în mai multe rânduri, depășiri ale nivelului admis de poluare cu anumite substanțe.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: