România ar putea avea un Cartier al Justiţiei

justitia
Foto: Michal Maňas via Wikimedia Commons

Toate instanţele din București ar putea funcţiona, în viitor, într-un singur ansamblu. Ministerul Justiţiei vrea să construiască un întreg complex dedicat instituţiilor din sistemul judiciar în zona Unirii, pe o suprafaţă de două hectare, chiar lângă Biblioteca Naţională. În prezent, aici este un teren viran.

Valoarea proiectului este de două sute de milioane de dolari, relatează digi24.ro. Intenția ministerului este ca în viitorul complex de clădiri să fie mutate sediile tuturor instanţelor şi parchetelor din Capitală, precum și sediile institutelor care îi pregătesc pe profesioniştii dreptului – avocaţi, grefieri sau judecători.

Potrivit autorităților, principalul motiv pentru care se doreşte un cartier al Justiţiei este acela că spaţiul în care lucrează în prezent magistraţii este mult prea mic.

Spre exemplu, în multe dintre birourile de nici 10 metri pătrați ale Înaltei Curți de Casație și Justiție lucrează chiar şi 6 angajaţi. În plus, nici sălile de judecată nu sunt suficiente.

O altă problemă este distanţa mare dintre instanţele din capitală. De multe ori, judecătorii se deplasează la alte instanţe pentru a audia martori sau pentru a se pronunţa în diferite dosare.

cartier al justiției
Terenul din București unde ar putea fi ridicat Cartierul Justiției. Foto: Google Maps

Şi aspectele financiare sunt avute în vedere, pentru că, în prezent, Ministerul Justiţiei plăteşte chirie pentru sediul Consiliului Superior al Magistraturii, o clădire cu 8 etaje, situată în Calea Plevnei.

Memorandumul pentru realizarea Cartierului Justiției din București a fost aprobat, proiectul fiind evaluat la 200 de milioane de dolari. Banca Mondială ar urma să ajute ministerul pentru ca proiectul să poată fi realizat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.