România a aderat la cel mai important program științific din Europa

Large Hadron Collider, CERN. Foto: nasa.gov

Steagul României a fost ridicat la sediul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), după ce a devenit membră a acestui important centru de cercetare.

„Sunt foarte bucuros că România a demonstrat astăzi că este încă posibil pentru diferitele națiuni să-și unească forțele în domenii importante, într-un consens deplin”, a declarat Sijbrand de Jong, președintele Consiliului CERN.

Drapelul românesc a fost arborat la Geneva, unde își are sediul CERN, alături de celelalte 21 de steaguri ale statelor membre. La ceremonie au participat și președintele României, Klaus Iohannis, și Ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Delegația românească a vizitat Marele Accelerator de Particule (LHC) și laboratoarele în care se desfășoară experimentul ATLAS, la care participă mai multe instituții românești.

Chiar dacă România s-a alăturat oficial CERN în 17 iulie, oamenii de știință din țara noastră lucrează în cadrul progamului de ani de zile.

De altfel, instituțiile științifice românești colaborează cu CERN de 25 de ani.

CERN operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare (LHC), situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța.

Laboratorul a avut un rol extrem de important în studierea bosonului Higgs, numit așa după fizicianul britanic Peter Higgs și supranumit „particula Dumnezeu”. Potrivit cercetătorilor, această particulă elementară face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare.

Căutarea unei dovezi a existenței sale a început în anii 1960. În 2011, particula a început să fie căutată cu ajutorul acceleratoarelor de particule, în special cu acceleratorul LHC de lângă Geneva, Elveția. În iulie 2012, fizicienii de la LHC au anunțat că au descoperit o nouă particulă despre care se crede că este bosonul Higgs.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Elevul român pe care s-au bătut cele mai prestigioase universități americane