Robotul care luptă împotriva virusului Ebola

robotul xenex
Robotul Xenex poate să distrugă microbii. Foto: xenex.com

Armata americană a creat o „armă” care luptă împotriva virusului Ebola. Robotul Xenex poate să transporte și să evacueze deșeurile contaminate și permite totodată personalului medical să îi intervieveze de la distanță pe pacienți, pentru a evita o contaminare, relatează AFP.

Roboții, care seamănă cu o versiune mai înaltă și mai suplă a celebrul R2D2 din seria „Star Wars”, funcționează în prezent în trei centre medicale militare și în aproximativ 250 de alte spitale din SUA.

„La ora actuală, robotul face parte din strategia noastră de a atenua efectele Ebola, dar va fi folosit în spital pentru a combate o varietate de agenți patogeni care sunt responsabili de infecțiile dobândite în spital (infecții nosocomiale – n.r.)”, a declarat Alton Dunham, purtător de cuvânt al Bazei „Langley” a Forțelor Aeriene, care a cumpărat unul dintre roboți.

Robotul Xenex este folosit și pentru a distruge microbii: el poate dezinfecta o cameră în doar câteva minute prin emiterea de lumină ultravioletă.

Robotul Xenex, distrugătorul de microbi

Mai exact, aparatul emite 1,5 impulsuri de radiație ultravioletă pe secundă, pe o rază de 3 metri. Roboții folosesc xenon, un gaz care nu este toxic, pentru a produce razele ultraviolete care distrug germenii mai rapid și mai precis decât orice echipă umană de decontaminare.

Cercetătorii spun că robotul dezinfectant cu 4 roți este doar un exemplu al modului în care dispozitivele autonome ar putea juca un rol crucial în lupta împotriva Ebola în vesul Africii.

Totuși, trimiterea de roboți în Africa ar trebui să ia în calcul cultura locală, a declarat Robin Murphy, profesoară de inginerie și știința calculatoarelor la o universitate din Texas. De asemenea, ar trebui să fie evitată impunerea unor proceduri total noi asupra unui personal medical stresat, a continuat ea.

Pe de altă parte, este posibil ca în clinicile din Liberia sau din Sierra Leone, adică în locurile unde este cea mai mare nevoie de acești roboți, ei să nu poată fi folosiți din cauza absenței internetului, a unei rețele puternice de curent electric sau a podelelor plate. Deocamdată, nu sunt planuri imediate de a trimite roboții Xenex în Africa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.