FOTO: teo_ladodicivideo/Flickr

În Franța, fotomodelele nu mai au voie să trăiască doar cu apă plată cu lămâie. 18 este noul indice care selectează un fotomodel pentru un fashion show, nu clasicele măsuri 90-60-90. Doar că de data aceasta nu e vorba despre vreo circumferință a corpului divelor, ci de indicele de masă corporală. Acesta se calculează ca diferență între greutatea exprimată în kilograme și înălțimea la pătrat, exprimată în metri. Sub valoarea 18, este semn că persoana respectivă este subnutrită.

Mai exact, reprezentanții firmelor care au folosit într-o prezentare de modă un model cu un indice mai mic decât 18 pot face închisoare. Franța s-a alăturat astfel altor trei țări care au interzis ca modelele extrem de slabe să mai aibă de-a face cu moda, relatează revista The Time.

„Activitatea de model este interzisă oricărei persoane a cărei masă corporală este mai scăzută decât nivelul propusă de autoritățile din domeniul sănătății și decretate de Ministerul Sănătății și Muncii”, spune legea, potrivit Reuters.

Pedeapsa în caz contrar înseamnă șase luni de închisoare și o amendă de 75 de mii de euro. Măsura vine la pachet cu o alta luată de autoritățile franceze: aceea de a interzice site-urile pro-anorexie care oferă rețete de slăbit extrem.

În 2007, lumea modei a fost zguduită de moartea fotomodelului Isabelle Caro, la 28 de ani. Înainte de a muri, aceasta a fost personajul unui pictorial șocant, într-o campanile anti-anorexie.

Reacțiile din partea pieței modei au apărut imediat. “Când vrei să faci criterii ca să interzici anorexia, nu te poți uita doar la indicele de masă corporal, ci și la un consult psihologic, căderea părului, probleme cu dinții”, a spus Isabelle Saint-Felix, președinta Uniunii Naționale a Agențiilor de Modă din Franța.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase 20 de fotografii din lume, realizate cu telefonul mobil
Imagini uimitoare cu ghețarii pe cale de dispariție
Ghid. 13 reguli pentru a face cumpărături online în siguranță