V-ați săturat de salate? 3 rețete ușoare de vară, dar super-gustoase, din care nu lipsește carnea

rețete carne tocată
Foto: Jeffreyw / Jem Stone / Naotake Murayama (Flickr)

Vara este perioada mâncărurilor ușoare, a supelor și a salatelor, însă acest lucru nu înseamnă că nu putem diversifica puțin dieta în zilele calde de vară. Dacă aveți poftă de un fel de mâncare pe bază de carne – dar care să nu îngrașe – vă recomandăm 3 idei de rețete pe bază de carne de vită tocată care sunt nu doar gustoase, ci și sărace în calorii.

O porție din cele 3 feluri de mâncare de mai jos conține maximum 300 de calorii, așadar rețetele sunt ideale pentru o cină ușoară pe timp de vară.

Toate cele 3 rețete sunt pe bază de carne de vită slabă tocată, așa că înainte de a vă apuca de tocat asigurați-vă că aveți o mașină de tocat performantă, cu o capacitate de tocare ridicată, precum cele de AICI.

La acest link găsiți și alte ustensile extrem de utile în bucătărie, care vă pot ajuta să gătiți mâncărurile preferate ușor și eficient, cu un minimum de efort.

Iată cele 3 rețete pe bază de carne de vită tocată prezentate de siteul myrecipes.com:

1. Chifteluțe din mușchi de vită, gătite cu ceapă, usturoi pisat, tortilla de porumb și chili chipotle (specific bucătăriei mexicane).

Ingrediente:

– două linguri de ulei de măsline
– 1/2 de cană de ceapă tăiată
– două cești de usturoi pisat
– 1/2 ceașcă de tortilla de porumb tăiată subțire
– o lingură de chili chipotle tocat
– 1/2 de cană de coriandru tăiat
– 1/2 de linguriță de sare
– un ou
– 350 de grame de carne de vită tocată

Cum se prepară: Încălziți o tigaie la flacără medie. Adăugați o lingură de ulei de măsline, iar apoi puneți ceapa și usturoiul pisat în tigaie. Prăjiți timp de 4 minute. Puneți și amestecați tortilla de porumb și chiliul tocat. Gătiți timp de 3 minute.

Puneți apoi amestecul într-un bol și amestecați cu sare, ou și coriandru, iar apoi adăugați carnea de vită tocată. Împărțiți amestecul în 12 chifteluțe. Puneți din nou tigaia pe foc și adăugați o lingură de ulei de măsline. Așezați chifteluțele în tigaie și lăsați-le pe foc timp de 6 minute, întorcându-le ocazional.

carne tocată chifteluțe
Foto: Jem Stone (Flickr)

2. Carne de vită tocată cu brânză și paste. Acest fel de mâncare ideal pentru iubitorii pastelor se face din mușchi de vită slab și este foarte hrănitor, în ciuda numărului redus de calorii (o porție are 200 mg de calciu). Se poate servi cu salată sau alte legume, după gust.

Ingrediente:

– 225 de grame de paste
– 1 cană de ceapă feliată
– 1 cană de morvovi mărunțiți
– două lingurițe de usturoi pisat
– 450 de grame de mușchi slab de vită
– o cană de suc de roșii
– o linguriță de sare
– 1/2 lingură de piper
– o cană de lapte sărac în grăsime
– două linguri de făină
– 1/8 de lingură de nucșoară
– o cană și jumătate de brânză Cheddar săracă în grăsimi
– spray de gătit

Cum se prepară:

Pasul 1: Încălziți cuptorul la 175 de grade C.

Pasul 2: Gătiți pastele potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, fără să puneți sare. Uscați-le și acoperiți-le cu puțin spray de gătit.

Pasul 3: Încălziți un ceaun olandez la foc mediu. Ungeți-l cu puțin spray de gătit. Adăugați ceapa și morcovul și lăsați-le 4 minute. Adăugați apoi usturoiul și gătiți timp de un minut. Puneți carnea de vită și lăsați-o timp de 5 minute. Adăugați apoi în vas sucul de roșii, 1/2 lingură de sare și piper. Lăsați pe foc timp de două minute (sau până când se evaporă cea mai mare parte a lichidului).

Pasul 4: Puneți pastele și amestecul de carne într-o tigaie și amestecați-le. Puneți apoi amestecul rezultat într-o tavă de copt (preferabil cu dimensiunile de aproximativ 28 pe 18 cm pentru ca amestecul să se întindă bine).

Pasul 5: Puneți laptele, făina, nucșoara și 1/2 linguriță de sare într-o tigaie. Amestecați. Lăsați-le pe foc timp de două minute, amestecând constant până pasta rezultată se întărește. Adăugați o cană de brânză și amestecați în continuare. Turnați amestecul pe bază de brânză peste paste. Amestecați din nou. Puneți amestecul la cuptor și coaceți-l timp de 20 de minute la 175 de grade C sau până când mâncarea capătă o nuanță ușor maronie. Opriți și scoateți tava. Lăsați-o să se răcească timp de 5 minute înainte de a o servi.

paste carne tocată
Foto: Jeffreyw (Flickr)

3. Carne tocată de vită gătită în stil italian. Cu această rețetă pe bază de sos de roșii, crutoane, brânză parmezan și oregano veți avea parte de o cină ca la restaurant chiar în confortul casei voastre.

Ingrediente:

– 680 de grame de mușchi de vită
– 1 cană de sos pastă de roșii
– 1/2 de cană de crutoane
– 1/2 de cană de brânză parmezan
-1/2 cană de ceapă feliată
– 1/3 cană pătrunjel
– o linguriță de pudră de usturoi
– 1/2 linguriță de busuioc uscat
– 1/2 linguriță de oregano uscat
– 1/2 linguriță de sare
– 1/4 linguriță de piper negru
– două ouă mari
– spray de gătit

Cum se prepară:

Pasul 1: Încălziți cuptorul la 175 de grade C.

Pasul 2: Amestecați carnea de vită, 1/2 cană de sos și restul ingredientelor (cu excepția sprayului de gătit) într-un vas mare. Dați formă amestecului (20 pe 10 cm) și așezați-l într-o tavă pe care ați uns-o anterior cu spray de gătit. Ungeți carnea cu restul de 1/2 de cană de sos. Coaceți la cuptor timp la 175 de grade C timp de o oră și 10 minute. Lasați-o să se răcească timp de 10 minute înainte de a o servi. Tăiați carnea în 12 bucăți.

carne tocată
Foto: Naotake Murayama (Flickr)