Republica Moldova ar putea avea un nou premier

Chiril Gaburici, de profesie economist, în vârstă de 38 de ani, a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru funcția de premier al guvernului Republicii Moldova.

Potrivit agerpres.ro, Gaburici urmează să aibă întâlniri cu liderii celorlalte partide parlamentare, dar și cu reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri pentru a-și promova viitorul Cabinet.

Propunerea lui Chiril Gaburici a venit după ce, săptămâna trecută, un nou guvern al lui Iurie Leancă a fost respins de parlamentul Republicii Moldova.

Despre Gaburici, care timp de câțiva ani a condus una dintre companiile de telefonie mobilă, se spune că este un apropiat al liderului liberal-democrat Vlad Filat, dar și al liderului comuniștilor, Vladimir Voronin.

Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa, iar votul de încredere în Parlament trebuie să aibă loc până pe 9 martie.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat deja că formațiunea pe care o conduce nu va vota guvernul lui Gaburici dacă nu vor fi cooptați și colegi de-ai săi în nou Cabinet.

Pe 30 noiembrie, partidele proeuropene anunțau la Chișinău că au câștigat alegerile parlamentare. Imediat s-a format o coaliție între Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. La scurt timp au început disensiunile, iar liberalii au părăsit coaliția.

În prezent, actuala alianță are doar 42 de mandate din cele 101 din Parlament. Pentru a trece, Guvernul are nevoie de 51 de voturi. Dacă și Guvernul lui Chiril Gaburici va fi respins, președintele va fi nevoit să disolve parlamentul și anunțe alegeri anticipate.