Referendum în Italia. Depreciere puternică a monedei europene. Ce urmează

Rezultatul referendumului din Italia are impact în economie. Euro s-a depreciat față de dolar și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni. Declinul monedei europene a început imediat după ce sondajele au început să arate că va câștiga tabăra celor care se opun reformei constituționale pe care premierul Italiei, Matteo Renzi, a propus-o și a susținut-o.

Moneda euro a ajuns să valoreze 1,05 dolari, adică mai puţin decât după referendumul pentru Brexit. Săptămâna aceasta, reprezentanții Băncii Centrale Europene au o întâlnire de politică monetară și ar putea decide cumpărare de active, pentru a calma piețele, potrivit analiștilor economici.

Italia a rămas fără guvern, după referendumul de duminică. Mattero Renzi și-a anunțat demisia, așa cum a anunțat că va face, dacă propunerile sale de modificări constituționale nu vor fi acceptate. Rezultatele parțiale arată că tabăra care s-a opus reformei are un avans de aproximativ 19 procente.

„Am pierdut şi o spun tare şi răspicat, chiar dacă am un nod în gât, căci nu suntem roboţi. Voi merge la palatul prezidenţial şi îi voi prezenta demisia mea preşedintelui”, a anunțat Matteo Renzi, premierul demisionar al Italiei.

Renzi spunea că dorește prin aceste modificări propuse să simplifice viața politică a Italiei. Se dorea reducerea drastică a puterii Senatului, care nu și-ar mai fi dat votul de încredere pentru guvern, o limitare a puterii regiunilor și desființarea administrativă a unor provincii.

Au făcut campanie împotriva lui Renzi majoritatea clasei politice. Însă marii câștigători ai referendumului sunt considerați populiștii de la formațiunea politică Mișcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo, un fost comediant.

Grillo cere un referendum asupra apartenenței Italiei la zona euro, ridicarea restricțiilor europene privind deficitul și un venit minim garantat pentru toți cetățenii. De asemenea, partidul său face presiune pentru organizarea alegerilor anticipate. Potrivit unor sondaje, populiștii din Mișcarea 5 Stele ar avea 30% din intențiile de vot.

Cel mai probabil, guvernul lui Renzi va fi înlocuit de unul tehnocrat încă de săptămâna aceasta, pentru a da piețelor un mesaj de stabilitate, mai ales că Italia reprezintă a treia cea mai mare economie din zona euro.

Cele mai negre scenarii ale analiștilor vorbesc despre o prăbușire a sistemului bancar italian, care este îngreunat de credite neperformante de aproape 400 de miliarde de euro.

FOTO: Ewan Topping/Flickr (creative commons)