Recompense în bani pentru românii care dau în vileag practicile ilegale ale companiilor

recompense pentru denunțători
Statul român vrea să le ofere recompense celor care oferă informații despre companii care încalcă legea. Foto: Arnaud 25 via Wikimedia Commons

Statul român vrea să îi premieze pe cei care denunţă companiile care încalcă legea. Cetățenii ar urma să primească bani dacă dau în vileag diversele înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței are deja în lucru un proiect pe această temă, care va fi lansat anul viitor. Practic, o parte din amenda pe care ar încasa-o o firmă pentru încălcarea legislaţiei antitrust ar urma să ajungă la denunţător.

Consiliul Concurenţei vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, după modelul aplicat de Statele Unite ale Americii sau de Ungaria.

„Vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre. Ele pot şi acum, dar încercăm exact să reglementăm”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Mediafax Talks about Competition”, potrivit digi24.ro.

El a arătat că cel mai elocvent exemplu este cel al Statelor Unite ale Americii, cu o practică foarte răspândită privind încurajarea celor care prezintă autorităţilor dovezi de încălcare a legii şi unde se poate ajunge la compensaţii financiare foarte mari, fără a exista o limitare a acestor sume.

„Mai în zona noastră, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se întâmplă în Ungaria, unde compensaţia este plafonată la circa 50.000 de euro, dacă nu mă înşel, pe când la americani cea mai mare recompensă a fost de 100 milioane de dolari, acordată în acest an”, a spus Chiriţoiu.

Deocamdată, nu se știe dacă în România se va aplica o recompensă financiară în sumă fixă sau procentuală, și nici în ce formă va fi adoptat actul normativ: lege sau ordonanţă de Guvern.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.