Real Madrid câștigă într-un an cât toate cluburile din România în zece

Echipele profesioniste de fotbal din România au înregistrat venituri de 56 de milioane de euro anul trecut, în scădere evidentă față de anul precedent.

Potrivit datelor publicate de Liga Profesionistă de Fotbal, toate cluburile din România au câștigat cu 10 milioane de euro mai puțin decât în anul 2014.

”Rețeta” economică a fotbalului românesc pare să fie falimentară. După dispariția multor cluburi de tradiție și apariția unor grupări noi, în special în județul Ilfov, fotbalul românesc și-a pierdut mult din baza de suporteri.

Drepturile TV reprezintă aproape jumătate (40%) din veniturile echipelor de fotbal din România, iar susținerea autorităților locale reprezintă 20 la sută din venituri. Sponsorizările aduc doar 19%, în timp ce vânzările de bilete reprezintă doar 3 procente din venituri. Echipele care au evoluat în cupele europene au adunat 9 la sută din cele 56 de milioane de euro.

Spre comparație, Real Madrid a adunat 560 de milioane de euro în sezonul 2014/2015, potrivit raportului Deloitte Football Money League.

Dacă în România vânzările de bilete reprezintă doar 1,7 milioane de euro, Arsenal Londra, de exemplu, a strâns 132 de milioane de euro doar de la case.

Steaua București este echipa din România cu cele mai mari venituri, 8 milioane de euro. Pandurii Târgu Jiu și ASA Târgu Mureș urmează în topul financiar din fotbalul românesc în 2015, cu toate că ambele cluburi sunt în insolvență.

Un alt club care se bate cu greutățile economice este Dinamo București, însă clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare reușește să strângă cei mai mulți bani din sponsorizări: 1,3 milioane de euro.

Cele mai profitabile echipe de fotbal din România în 2015 au fost: FC Viitorul Constanța – 1,2 milioane de euro, CS Gaz Metan Mediaș – 520.000 de euro, FC Botoșani – 125.000 de euro, CS Pandurii Tg. Jiu – 89.000, și FC Dinamo București.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.