Rapid – Viitorul, un festival fără goluri

Rapid – Viitorul a fost un meci tipic pentru România, țara în care și noaptea se poate întâmpla ceva, după cum spunea înainte de primul fluier Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile și antrenorul oaspeților.

După ultimul fluier, același Hagi a părăsit terenul cu capul plecat, apăsat de jocul ”la întâmplare” practicat de echipa sa.

Bătrânul stadion de lângă Podul Grant, ridicat de Carol al II-lea în urmă cu 75 de ani, a vibrat puternic și fără oprire, în ritm cu inimile celor opt mii de fani gălăgioși din tribune.

După o mică amânare, în care o gaură din plasa porții oaspeților a fost ”aranjată” cu leucoplast, cele două formații au început spectacolul.

Rapid, o echipă de ”mercenari” adunați în iarnă de Cristi Pustai din India sau Thailanda, venea după o victorie extrem de improbabilă, 1-0 în deplasare cu liderul și campioana în exercițiu, Steaua. De cealaltă parte, Viitorul – singura echipă din Liga I care folosește aproape doar jucători români – pierduse în urmă cu o săptămână fără drept de apel, la Chiajna, cu suprinzătoarea CSMS Iași.

Ghanezul olandez Fred Benson, atacant în vârstă de 30 de ani ”teleportat” de Rapid de la Tiraspol în această iarnă, a irosit prima ocazie a partidei, însă lovitura sa de cap (minutul 8) a trecut la un metru pe lângă poarta românului Călin Albuț. Portarul Viitorului a reușit parada serii în minutul 15, când a scos ca prin minune de pe linia porții mingea trimisă puternic cu capul de spaniolul Aritz Borda, adus de ”vișinii” tocmai din Thailanda, de la Muangthong United.

Între cele două ocazii ale gazdelor, oaspeții au întreprins câteva șarje ofensive prin excelentul Alexandru Mitriță, atacant rapid și combativ – cel mai faultat jucător de pe teren.

Venerabilul Cătălin Munteanu a șutat spre stele dintr-o poziție bună, din fața porții Rapidului (25), al cărei ”senior”, Daniel Niculae, a ratat și el ținta câteva minute mai târziu.

Rapid - Viitorul 0-0. Nocturna a cedat pe Giulești într-un moment de tensiune maximă (sportnews.ro)
Rapid – Viitorul 0-0. Nocturna a cedat pe Giulești într-un moment de tensiune maximă (sportnews.ro)

În minutul 35 al partidei, la scurt timp după ce arbitrul George Găman (Craiova) a acordat o lovitură liberă foarte periculoasă pentru Rapid, pe stadionul ”Valentin Stănescu” s-a făcut întuneric.

Nocturna a fost reaprinsă parțial, însă din lovitura liberă a giuleștenilor n-a ieșit nimic. Mai mult, până la pauză, ”alb-vișinii” au pierdut trei jucători. Mai întâi, creativul Rui Miguel s-a accidentat. Apoi, căpitanul Daniel Niculae a fost eliminat, după ce l-a călcat cu duritate pe gleznă pe inofensivul Bănel Nicoliță. Rapidiștii au rămas în ”nouă” după ce fundașul ceh Tomas Josl a primit cartonașul roșu.

Apărătorul central adus din India l-a lovit urât pe Cătălin Munteanu, însă ar fi putut fi eliminat și câteva minute mai devreme, pentru un fault extrem de violent asupra lui Mitriță.

Arbitrul George Găman, fratele internaționalului Valerică (Astra) și un vânător entuziast, a luat decizia corectă în cazul ambelor cartonașe roșii.

Deși cu doi oameni în plus pe teren, Viitorul a atacat timid, în timp ce Rapid a avut inițiativa și în startul reprizei secunde. Giuleștenii au trecut pe lângă gol, după ce Joao Coimbra, transferat de la Academico de Viseu, din liga secundă din Portugalia, l-a luat la țintă pe Albuț (58).

Încercând să-și revitalizeze echipa, Gheorghe Hagi l-a trimis în teren pe Ionuț Vînă, însă nici el n-a fost în stare să realizeze ceva notabil în ofensivă, unde gruparea din Voluntari a contat doar prin câteva centrări periculoase și un șut, toate trimise de Nicoliță.

Minutele au trecut repede în Giulești, iar scorul a rămas neschimbat până la final. Un punct mare pentru Rapid, pentru care orice punct e un pas înainte.

Rapid – Viitorul 0-0

Rapid: Buchta – Josl, Borda, Cmovs, J. Oriol – Gecov, A. Garai – Meulens, Rui Miguel, D. Niculae – Benson. Antrenor: Cristi Pustai.

Rezerve: Bornescu – N. Vasile, Sapina, Cerlincă, Al. Dan, Martin, Joao Coimbra.

Viitorul: Albuț – Hodorogea, Țîru (cpt), Mamele, Cr. Manea – Daminuță, Dr. Nedelcu, Căt. Munteanu – Nicoliță, Bonilla, Al. Mitriță. Antrenor: Gheorghe Hagi.

Rezerve: Tordai – Puțanu, A. Sava, S. Pană, R. Marin, Vână, Henrique.