PSD amenință că e posibil să nu participe la alegerile locale

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că partidul său ar putea lipsi de la alegerile locale din iunie, dacă va fi modificată legea electorală și vor fi introduse două tururi de scrutin pentru primari.

„Am discutat și despre acțiunea profund nedemocratică inițiată de PNL și de presiunile pe care PNL le exercită asupra guvernului apolitic pentru a modifica legea alegerilor locale. Decizia noastră e foarte clară. În cazul în care, prin mijloace abuzive și nedemocratice s-ar putea schimba această lege, PSD nu va participa la alegerile locale”, a declarat Liviu Dragnea, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.ro.

Actuala lege prevede ca primarii să fie aleși dintr-un singur tur electoral. Mai exact, câștigă candidatul care are cele mai multe voturi, chiar dacă obține sub 50%.

„PNL a depus amendamente în Comisia de cod electoral pentru alegerea din două tururi. A fost respins pentru că nu aveam majoritate în acea comisie. Am depus apoi, la votul final, amendament, însă am votat legea în ansamblu pentru că venea cu multe lucruri bune.

În septembrie anul trecut, din nou PNL vine și depune un proiect de lege pentru alegeri în două tururi, dar fiind minoritari în Parlamentul României, suntem astăzi nevoiți să facem un apel la Guvernul României pentru a interveni cu o ordonanță de urgență. Jocul electoral nu se schimbă”, a declarat Andreea Paul, prim-vicepreședintele PNL.

De partea cealaltă, PSD îi acuză pe liberali că doresc schimbarea legii în urma efectuării unor calcule, care le-ar fi indicat că PNL ar avea mai multe șanse la alegerile locale dacă primarii ar fi votați în două tururi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.