Protest prin muncă. Câțiva sibieni au stat noaptea la birou pentru a opri știrile false

Mai mulți tineri IT-iști din Sibiu au muncit peste program la un program care depistează și blochează știrile false.

Tinerii au purtat pe brație banderole cu #rezist, sloganul protestelor recente din România.

”O ştire falsă urmăreşte să stârnească viralitate. Cu cât sunt mai mulţi useri care intră pe un site, cu atât cel care deţine site-ul respectiv câştigă mai mulţi bani din advertising”, spune unul dintre voluntari pentru Digi24.

”O să avem un tool care le va detecta automat şi le va posta într-un fel foarte uşor pentru cei 30.000, sperăm noi să ajungem cam la 30.000 de voluntari care să raporteze aceste ştiri. În felul acesta, Facebook le va descoperi mult mai repede şi va putea să le oprească propagarea, înainte de a deveni prea toxice”, explică Radu, un alt voluntar.

Tinerii doresc să atragă atenția că munca lor este o consecință pozitivă a protestelor din ultima vreme împotriva corupției din România.

”S-a spus foarte mult că oamenii doar ies în stradă şi oamenilor doar le place să distrugă chestii. Aici avem un exemplu de faptul că oamenii şi construiesc, că oamenii găsesc soluţii active şi nu doar ies pe stradă”, a precizat Ciprian Ciocan.

Voluntarii din Sibiu au găsit, într-o singură noapte, peste 70 de site-uri care distribuie în mod frecvent știri false. Când va fi complet operațională, aplicația va putea bloca accesul știrilor false pe rețelele de socializare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.