Proiect de lege. Ce amenzi riscă românii care își inundă vecinii

inundații
Inundații la bloc. Foto: bzi.ro

Un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice propune sancțiuni aspre pentru locatarii care își neglijează instalațiile și care le produc astfel pagube vecinilor de la bloc.

Dacă proiectul va deveni lege, proprietarii respectivi vor avea de plătit amenzi de până la 10.000 de lei.

Proiectul de lege prevede și alte sancțiuni:

* Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei;

* Neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ – amendă de la 200 la 1.000 de lei;

* Neluarea de către asociaţia de proprietari, de preşedinte sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea şi menţinerea în stare de siguranţă şi funcţionare a condominiului şi a instalaţiilor comune aferente pe toată durata existenţei acestora, conform prevederilor legale în vigoare – amendă de la 200 la 1.000 de lei;

* Punerea în pericol de către proprietari a integrităţii structurale a condominiului sau a altor proprietăţi individuale, precum şi a bunei funcţionări a instalaţiilor aferente acestora – amendă de la 500 la 3.000 de lei;

* Schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă fără autorizaţiile şi aprobările legale – amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

În expunerea de motive, inițiatorii legii arată că legislația din prezent este învechită și nu oferă suficiente soluții la problemele cu care se confruntă locatarii: „Cadrul legislativ referitor la proprietatea comună indiviză şi la administrarea condominiilor este necesar a fi remodelat, deoarece în prezent acesta nu oferă suficiente soluţii pentru problemele proprietarilor din condominii şi noile moduri de viaţă şi locuire, nu asigură o clară reprezentare şi corelare a rolurilor actorilor publici şi privaţi în noile condiţii ale transformărilor socio-rezidenţiale ale oraşelor şi satelor şi ale pieţei imobiliare şi, mai ales, nu stabileşte regulile şi principiile care să direcţioneze acţiunile lor în vederea asigurării condiţiilor durabile de locuit, la standarde europene”.

„Proprietarii vor fi responsabilizați”

Inițiatorii consideră că prin noua lege „se va îmbunătăţi administrarea imobilelor în care se află mai multe proprietăţi şi, implicit, mai mulţi proprietari, iar aceştia vor fi responsabilizaţi”.

„În plus, obligaţia de a programa şi întreprinde acţiuni vizând întreţinerea, renovarea, amenajarea şi protejarea imobilului se va afla în sarcina proprietarilor din condominiu. În acest context, legislaţia în vigoare nu asigură un cadru de organizare funcţional al asociaţiilor de proprietari, iar relaţiile reglementate dintre structurile asociative din cadrul condominiilor şi autorităţile administraţiei publice s-au dovedit a nu fi funcţionale”, se mai arată în expunerea de motive.

„Proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor” a fost publicat pe site-ul ministerului la data de 29.06.2015 și se află în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Juridică şi Relaţia cu Parlamentul, la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numărul de fax 0372.114.569.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Reduceri eMAG laptopuri. Șase oferte atractive
Locuri de munca pentru români în străinătate. Electricieni și tehnicieni pentru Vestul Europei și țările din Golf
Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite