Procurorii anchetează modul în care s-a ajuns la cota de 1.700 de animale sălbatice ucise anual

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au deschis un dosar penal cu privire la studiul prin care au fost stabilite cotele de vânătoare la carnivorele mari.

Anchetatorii vor să vadă dacă nu cumva există un conflict de interese, iar printre cei care au întocmit cercetarea nu se află și vânători. Procurorii spun că există suspiciuni de infracțiuni de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals.

Cei care au făcut studiul sunt angajați atât la Facultatea de Silvicultură Brașov, specialișiti de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, precum și membrii unei asociații de vânătoare.

Studiul a fost contestat mai multe asociații de protecția animalelor. Zilele trecute, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că a suspendat procudura de emitere a Ordinului de Ministru care propune împușcarea a 1691 de animale sălbatice, strict protejate: 552 de urși, 657 de lupi, 482 de pisici sălbatice.

Perioada de consultare publică privind acest proiect s-a încheiat pe 30 septembrie, iar Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, a afirmat că „deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra.”

Ministrul Palmer a mai spus că din ordinul de ministru lipsesc mai multe elemente foarte importante și a cerut să se găsească o soluție echilibrată, astfel încât să fie conservate speciile protejate de lege, dar să se aibă în vedere și siguranța oamenilor din zonele vulnerabile.

Se înființează serviciul 112 pentru animalele sălbatice

https://greatnews.ro/decizia-ministerului-mediului-privinta-uciderii-aproape-1-700-de-ursi-lupi-si-pisici-salbatice/