Primul oraș cu taxiuri electrice din România

BMW i3 FOTO: bmwblog.com
BMW i3 FOTO: bmwblog.com

Timișoara va fi primul oraș din țară care va avea taxiuri electrice. „Noi sperăm să fie mai puţin cam cu 20-30% mai puţin un transport până la aeroport. Undeva la 30 de lei să fie un transport către aeroport şi undeva la 25 de lei oriunde în Timişoara. În 5 ani de zile vor fi cât mai multe maşini electrice”, a declarat omul de afaceri Silviu Miloş, pentru Digi24.

Timișoara ar urma să aibă 16 stații de încărcare în oraș, începând cu luna septembrie. O mașină costă în jur de 36.000 de euro, iar statul va oferi un ajutor de 4.500 de euro.

La 100 de kilometri, costul unei mașini electrice este de aproximativ 6 lei.

Ministerul Mediului a lansat ghidul „Infrastuctură de alimentare verde”, care oferă posibilitatea primăriilor, instituțiilor publice și agenților economici să realizeze în următoarea perioadă proiecte de dezvoltare a infrastructurii de încărcare pentru mașinile electrice sau hibrid.

Fiecare instituție publică sau privată poate solicita până la aproximativ 200.000 de euro. Pentru o priză cu încărcare normală (de circa patru ore) AFM a stabilit, în concordanţă cu nivelul pieţei, o sumă maximă decontabilă de 2.500 de euro, iar pentru una cu încărcare rapidă (sub o oră) o sumă de 35.000 de euro, precizează Ministerul Mediului.

Proiectele vor putea fi depuse în perioada 15 septembrie – 15 octombrie la sediul Administrației Fondului pentru Mediu. Reprezentanții Guvernului au o țintă de 6.000 de puncte de alimentare până în 2020. Pentru anul acesta s-au alocat 70 de milioane de lei, care ar ajunge pentru 420 de stații de încărcare cu putere normală și alte 420 de stații cu încărcare rapidă.

„Am creat un întreg pachet care să răspundă ţelului european privind promovarea transporturilor cu zero emisii. Programele „Rabla Plus” şi „Infrastructură de alimentare verde” au forţa de a rupe barierele care au ţinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde în România şi de a face tranziţia tot mai mult în viitor de la carburant la curentul electric.

Vrem ca pe măsură ce punctele de încărcare vor fi finalizate să le actualizăm într-o hartă online pe care orice şofer să o poată consulta înainte de a pleca spre orice destinaţie”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

https://greatnews.ro/tara-din-europa-in-care-se-vor-vinde-doar-masini-electrice-fara-benzina-fara-motorina/